|
Post by Clement Gojski on Oct 19, 2006 11:42:29 GMT 1
No, sedaj sem prosil Dragota, pobudnika te delavnice, če bi želel prevzeti komando pa je privolil. Čez 14 dni se dobiva, da mi on pove, kako si je to zamislil in kaj pričakuje od tega. Caspar, kateri instrument si imel pa ti zase v mislih? Tina ima žveglo, Drago si bo kupil boben, jaz pa bom poskusil z piščalko... Fino bi bilo, če bi imel kdo željo tudi zapeti ( ni potrebno imeti posluha, le korajžo)
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Oct 19, 2006 18:48:17 GMT 1
jst tudi pojem, dokler ne bom znala na žveglo, pa potem tudi. sej ni treba, da imajo vse pesmi isti aranžma.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Oct 20, 2006 10:23:59 GMT 1
Seveda ni nujno, da je vedno isto. Lepo b bilo, če bi se menjavali. Jaz se bom delal, da pojem
|
|
|
Post by Caspar on Oct 20, 2006 18:38:53 GMT 1
Hja no, posluh je kar zaželjen . Saj pravim, jaz sem prilagodljiv, petje ni problem. Glede inštrumentarija, sem pa bolj za strunska glasbila, še najbolj brenkala, drugače se pa ne branim ničesar novega ; tudi sam bi si mi mogoče kupil kakšno flavto. Bi bilo pa seveda veliko bolj zabavno, če bi 2, 3-je igrali na piščali, da bi bile te sopran, alt, tenor piščali.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Oct 23, 2006 20:09:43 GMT 1
ni treba, da samo odpiraš usta, clement! sej imaš èisto lep glas. em, brenkala bojo pa zdajle še mal problem, ker se uhuhu draga. pišuke so bolj v našem dosegu. èe bi imeli tri razliène pišuke ali pa tri iste z razliènimi višinami tonov?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Oct 23, 2006 20:16:07 GMT 1
Tudi tamburin je ena od možnosti...
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Oct 23, 2006 20:22:32 GMT 1
true. ko mi bo èas dopušèal in si bom zrihtala eno od teh galerij na netu, lahko postam še kakšno sliko kakšnega glasbila, ki bi nam prišlo prav. recimo zvonèki ali pa nekakšne kosti-ropotulje.
|
|
|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Oct 27, 2006 11:55:09 GMT 1
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Oct 27, 2006 15:05:51 GMT 1
he he. najprej boš moral preprièati moški del ekipe, ženski najbrž ne bo delal veèjih problemov... ;D
|
|
|
Post by Clement Gojski on Oct 27, 2006 15:39:05 GMT 1
Mi gremo lahko še dlje... Smo lažje brez zgornjega dela obleke
|
|
|
Post by Caspar on Oct 27, 2006 20:43:17 GMT 1
Tamburini, zvončki, kraguljčki to vse pride v poštev. Če pa so piščali potem res tako aktualne, bi bilo potem najbolje, da bi se zmenili kdo bo kaj kupil, kaj ima kdo v mislih in kakšne so finančne možnosti, saj bo namreč altovska piščal gotovo dražja od sopranske, tenorska pa dražja od altovske (zgolj zato, ker nižja tonaliteta zahteva več materiala, več materiala pa je dražje od manj materiala ). John Hanchet izdeluje srednjeveške shawm-e (žvegle, piščali). Španski modeli so najcenejši, a so še vedno groozno dragi : Sopranino in f' £ 140 Soprano in c or d £ 225 Alto in F or G £320 Kaj cenejšega bi bilo bolj primerno. Klemen, ti imaš povezave s češkim izdelovalcem? Pri njemu bi lahko vse naročili hkrati in povedali kaj točno želimo.
|
|
|
Post by Bwaze on Oct 28, 2006 9:07:43 GMT 1
Jaz se lahko trudim pet. Posluha nimam, glasu tudi ne, pa po mojem tega tud nobena firma na svetu ne prodaja... Tko da saj z inštrumenti ne bom imel stroškov. ;D Ene par zadev, ki sem jih zbral takole na hitro: Ena slovenska stran o srednjeveških glasbilih, tudi fotke z razstave srednjeveških inštrumentov s Ptujskega gradu, ki jo je postavil Jocif: ro.zrsss.si/projekti/glasba/Main.htmEna delavnica, ki jo bo vodil Jocif v januarju 2007 (sicer je etno istrska, ne srednjeveška): www.jskd.si/dejavnosti/folklora/etno/etno_istra_06.htmFrancoska stran s fotkami reprodukcij in izvirnih upodobitev glasbil: www.instrumentsmedievaux.org/eng/index.htmStran ene skupine, dobi opisi srednjeveških glasbil, ni vse v ang: www.weytora.cz/en/ins.htmFajn češka stran s primerki zvokov inštrumentov: solideo.wz.cz/800x600/nastroje.htmIzdelovalci: Klima Instruments - brenkala, nima cenika: www.klima-instruments.cz/cz/old.shtmlIzdelovalec strun Damian Dlugolecki, renesansa in kasneje: www.damianstrings.com/Piščali, dude, šalmeji... Stran tudi v angleščini, cene seveda visoke, lepe fotke: www.histnastroje.gajdy.cz/en/index.phpT&S, bolj pozne zadeve: www.tands.pl/produkty-GB.htmStran o lutnjah, tudi seznam izdelovalcev: www.cs.dartmouth.edu/~wbc/lute/lute.htmlČeški izdelovalec Bauer, brenkala in godala, tudi cenik - razne srednjeveške stvari (fidel, kvinterna) po samo 160 EUR: www.hudebninastroje.wz.cz/index_en.htmJiří Čepelák, lutnjar: www.loutny.cepelak.cz/introcz.htmlNemška stran, dude od 400 EUR naprej, tudi nekaj drugih inštrumentov: www.sackpfeifenmacher.de/fischer/index.htmHurdy Gurdy že od 1400 EUR naprej...: www.gotschy.com/english/index.htmlČeški izdelovalec Anton: www.volny.cz/antonlyra/1e.htmlEarly Music Shop, angleška stran, majo tudi "naredi sam" komplete vsega (bobni, lutnje, tamburini...), vseeno drago: www.e-m-s.com/Folkfriends, vse živo: www.folkfriends.com/english/index.htmBodo Schulz, dude in podobno: www.dudelsackbau.net/engl/index.htmPihala hanchet: www.hanchet-woodwind.co.uk/Dude in šalmaji (tudi po 140 EUR): www.dudelsackwerkstatt.deŠvedski izdelovalec piščali in dud: www.sackpips.smedja.com/index.php?id=355&L=2Nemška stran, rabljeni in novi srednjeveški inštrumenti: www.manesse-instrumenta.de/Spilwut, nemška stran: www.spilwut.de/Seiten/Werkery/Instrumente/die_instrumente.htmDromlje, to bi si pa celo lahko privoščil (po nekaj evrov so): www.maultrommel.at/engindex.htmGlasbila, nemška stran: home.tiscali.de/instrumente/engindex.htm
|
|
|
Post by Bwaze on Oct 28, 2006 9:15:47 GMT 1
Ena ideja (no, v bistvu več idej, sam vseeno...):
- kaj ko bi našo situacijo razložili Janezu Jocifu, mogoče bi ga pa zanimal in bi nam znal svetovati. On je povezan z nekaterimi izdelovalci srednjeveških glasbil, in o tem gotovo ve največ v Sloveniji.
- raznim srednjeveškim skupinam (v mislih imam predvsem češke) bi lahko razložili našo situacijo in jih povprašali za nasvet - kje kupiti poceni inštrumente, kako naj sestavimo svojo skupino... Mogoče pa naletimo na kakšne prijazne dušice, ki nam bodo pomagale.
Tako, da ne bomo kar skakali v vodo - če že zapravljamo denar, nam lahko svetuje kdo, ki se na to bolje spozna.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Oct 30, 2006 7:57:50 GMT 1
Jaz se strinjam s teboj. Mogoče bi bilo dobro, da se enkrat dobimo skupaj vsi zainteresirani, pa se res o vsem dogovorimo, tudi o tem , kar predlaga Caspar, da vsak pove kateri instrument mu je všeč, itd... Zanime me me tudi, kaj misli Drago.... On je bil pobudnik te akcije, pa naj pove, kakšna so njegova pričakovanja.
Jaz imam email naslov od enega člana skupine Remdih. Mogoče bi nam tudi on lahko svetoval. Preko njega tudi dobim dokaj poceni piščali (100eur --> ).
|
|
caurtoth
obiskovalec ali križar???
|
Post by caurtoth on Oct 31, 2006 12:10:47 GMT 1
Prav lep pozdrav vsem!!! Najprej bi se rad opravièil , da sem se šele zdaj pridružil debati , ampak nisem ravno navdušenec nad forumi, klepetalnicami , itd..... Vedno raje v živo , ob kozarcu dobrega , peneèega se..... ;D Kakor sem že omenil Clementu , je ideja za kontaktiranje z drugimi skupinami super. Prav tako bi se splaèalo kontaktirati organizatorko Venerine Poti , glede na to , da vsako leto v Škofji Loki nastopi ogromno skupin ( resda je veèina renesanènih , ampak.....). Prav tako se spomnim iz oddaje Gradovi na slovenskem - Škofjeloški grad - neke slovenske skupine , ki je igrala glasbo 12-14 stoletja ( starejši - cca 50 let , avtentièna glazbila , vokalno - inštrumentalni). tako da èe se kdo spomi , kdo so bili , ali pa èe ima v svojem "arhivu" to oddajo , naj pogleda , kdo so - ker bi se jih splaèalo kontaktirati. Veè o vsem se bomo dogovorili na našem prvem sreèanju , kdaj pa bo to , naj pove Clement , ki ima organiziran prostor na Gimnaziji Viè. Ker pa bo naše prvo sreèanje( in po vsej verjetnosti še kakšno) bolj informativne narave , lahko vsakdo pripravi svoje predloge in èe hoèe prinese: 1. Seznam imen za skupino - par "pravil": naj bodo latinska , ne daljša od treh besed in nevtralna ( brez verskih , tolkienovskih in politiènih konotacij) 2. Besedila za pesmi - kakršna koli - avtentièna , vaša ( naj bo srednjeveška tematika in ne - ljubezenska balada o kiborgu z kozarcem sintetiènega viskija v robotski roki ni srednji vek , ne glede na to , kar vas dandanašnji uèijo v šoli ;D) 3. kakršne koli ideje , nasveti in modrosti so vsekakor dobrodošli To bi bilo z moje strani zaenkrat vse , veè pa na našem prvem sreèanju. PS Ta stran ima zelo poceni inštrumente: www.uniquebeadedjewelry.com/instruments/drums.html
|
|