Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
In bolj kot pesem ali cvet me potolazi zimski mraz.
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Nov 26, 2007 11:27:29 GMT 1
Zakon. Zdej ti mora zrasti samo ¹e par dodatnih rok, da bo¹ lahko vse tole ¹pilal Lol!! Vceri je mene neki instruiral s tem bobnckom, da bi vadila, medtem ko je neki pisal, in je na koncu ugotovil, da mogoce je pa boljse, ce kar lepo berem svojo knjigo .
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 18, 2008 17:04:23 GMT 1
malo sem razmišljala o našem pevskem repertoarju in domislila, da bi bilo mogoèe fino, èe bi imeli zraven tudi kakšno italijansko pesem, da se ne bo kdo pritožil, da pojemo preveè španskih. pozna kdo kakšno? kako vam je všeè takle repertoar (v bistvu tak, kot smo ga imeli zadnjo soboto): all voll (z lutnjo in bobnom ter pišèaljo ob refrenih; eno verzijo lahko poskusimo tudi èisto 'razglašeno' z vsemi možnimi pevci na dosegu ) los bilbilicos (z lutnjo in bobnom? ter ženskimi vokali kot vodilnimi vokali; tu bi lahko lutnjo spustili, èe bi se gašperju zdelo, da je preobremenjen eno sagrado (z lutnjo, solom vseh pevcev pri razliènih kiticah in troglasno) palaestinalied (kako bi bilo, èe bi to gašper sam pel ob spremljavi lutnje?, meni se namreè zdi, da ženski vokali ne pašejo preveè k tej pesmi in je dosti bolj atmosferièna, èe jo poje en sam moški; dulamans vroudenton rule! ) tourdion (v francošèini, marjetina solo pesem, spremljava lutnje?; lahko poleg tega pojemo še vsi v nemšèini) to je pet pesmi, kar bi bilo za zaèetek kar v redu. enkrat se moramo štopati, ad vidimo, koliko èasa trajajo. morda bi pri all voll lahko na prireditvah povabili k sodelovanju tudi obèinstvo. z besedili, seveda. kako vam gresta ta srednji dve kitici od all voll? riechst du aus dem Maul mit nach rosen willst du dennoch die mägdlein liebkosen schläfst des nachts du dann in der gosse schmutz und unrat dein schlafgenosse
|
|
|
Post by Marjeta on Feb 19, 2008 20:35:33 GMT 1
tourdion (v francošèini, marjetina solo pesem, spremljava lutnje?; lahko poleg tega pojemo še vsi v nemšèini) quoi? en francais? on verra... Js se ubistvu strinjam s komadi, prvi trije že kr dost grejo (ZA ZAČETEK!!!) ;D Gotov se bomo pa še kej spomnli. Italijanskega... hmm če pogledam mal v knjižnci če je kej italijanskega v notah?
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 21, 2008 11:15:40 GMT 1
um. a ni bil tourdion, ki si ga pela na trebeljevem in za katerega si rekla, da bi ga pela na srv dnevih?
|
|
|
Post by Marjeta on Feb 21, 2008 20:08:12 GMT 1
Tisto je bil moj Machaut:) Guillame de Machaut: Foy porter To ni pivska pesmca, tko kokr tourdion:) nič se ne omenja bier und wein... In ne bo vam prizanešeno s tem, ker Foy porter čist preveč obožujem, da bi bla lahko tiho:)
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 25, 2008 18:19:46 GMT 1
ok. ok. ni blema. boš pela foy porter. potem imamo že zdaj (skoraj celih) pet pesmi, ki jih že (skoraj vse) znamo, kar je super. če dodamo še tourdion v nemščini, potem bi tista italijanska pesmica sploh prav prišla, da bi jih bilo sedem. in to je že kar zajeten repertoar. a na foy porter se da plesat? machaut je pisal tudi rondeau-je, ki so tudi ena oblika krožnega plesa (vsaj v italiji in v 15. stoletju) in bi se kakšnen njegov rondeau dal porabiti za ples. s peto spremljavo. nekaj, česar v slo še nisem zasledila.
|
|
|
Post by Caspar on Feb 25, 2008 20:51:18 GMT 1
Glede plesa bi blo tut fajn, če bi nekdo mal prevzel vajeti v svoje roke. V smislu: kaj točno bi plesal, katera muzika je ohranjena, če so kakšni posnetki te glasbe, itd. Da bi mogoče to tut že mal začel procesirat . Bi jaz z veseljem, amapk mi manjka plesnega znanja, pa ne vem pod kakšnimi ključi iskat. Verjetno pa iščemo glasbo za te ljudske plese "v krogu".
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 26, 2008 14:53:28 GMT 1
jst sem se začela malo v to smer usmerjat. sicer ajda in blaže znata vsaj nekaj branlov in kakšno bassa danza, tudi glasbo za te verjetno imata ali vesta, kje dobit. to lahko tudi jaz vprašam tisto pupo, pri kateri sem bila zadnjič na seminarju starih plesov, ker se profesionalno s tem ukvarja.
z glasbo se še nisem ubadala, je pa z njo križ, ker (kolikor jo poznam) vsi uporabljajo arbeau-ja, ki ima zraven plesnih korakov osnovne partiture. ampak on je 1588. omembe konkretnih krožnih plesov (v smislu, branle de poitou, branle de cheveux...), ki jih ima arbeau, pred njim še nisem zasledila. prvi naj bi jih sicer omenjal arena 1536, ampak nikjer ne dobim kakšne konkretne navedbe, prevoda ali vsaj transkripcije (obstaja faksimile, ampak je težak za brat). primerjava korakov na upodobitvah ni pokazala kakšnih posebnih razlik med srv in krožnimi plesi 16. stoletja, vsaj kar se tiče kmečkih plesov, dvorni so bili tako bolj uglajeni zaradi oblek. tako da načeloma se da korake in koreografijo porabiti od arbeau-ja, pa se jo morda malo priredi. načeloma bi morale biti tudi vse pesmi tipa 'carol' plesne pesmi. lahko poskusimo s kakšno od njih.
edini krožni ples, za katerega trenutno vem, da obstajata koreografija in glasba, je italijanski rigaudon (ne rondeau, kot sem napačno napisala zgoraj, se pardoniram) 15. stoletja. je pa to dvorni ples, ki se ga sicer pleše v krogu, ampak se ne drži za roke. je tudi kar poskočen.
glede vrst plesov, sem razmišljala v tej smeri (in v tem vrstnem redu): 1. bassa danza kot prikaz najbolj popularnega dvornega plesa v 15. stoletju v celi evropi. koreografij je ogromno, glasbe tudi. tu lahko izberemo kakšno italijansko koreografijo. 2. rigaudon kot prikaz dvornega plesa, ki ima še nekaj značilnosti kmečkih plesov. koreografijo imam eno, glasbo poznam (zaenkrat) tudi samo eno. in ne vem, če se ujemata. 3., 4., 5.... različne vrste kol/carols/branles kot prikaz značilnih kmečkih plesov. enkratno bi bilo, če bi dobili srv glasbo in si koreografijo izmislili? glede na vrsto korakov. lahko pa uporabimo arbeau-ja. k zadnjemu kolu bi lahko povabili gledalce.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 6, 2008 19:08:11 GMT 1
nikjer ne najdem ničesar pametnega o provansalski/tradicionalni pesmi Ai vist lo lop, ki naj bi bila bojda zapisana že v 7. stoletju, ampak je iz 13. stoletja?!? ve kdo kaj več?
|
|
|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Mar 20, 2008 13:22:16 GMT 1
(upam, da ne bom preveè zgrešil s temle topikom): snel sem dober posnetek koncerta Musique pour la paix - Festival d'Ambronay 2002 pod vodstvom Jordi Savalla www.alia-vox.com/ ter dober posnetek koncerta Folies d'Espagne, takisto Jordi Savall. za okus: youtube.com/watch?v=VOWtgDBlhcwali youtube.com/watch?v=orPuqxoHq6o (nekaj obraz smo lahko videli na SEVIQC festivalu -ex Festival Brežice) Èe želite, z veseljem naredim DVD kopijo. Imam sicer še posnetek njegove izvedbe enega Monteverdijevih del ter Purcella, vendar je tisto že barok, ne vem, èe vam je to zanimivo.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 21, 2008 13:46:24 GMT 1
jst bi, prosim.
|
|
|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Mar 21, 2008 23:51:03 GMT 1
okey, pokey. presnamem in povabim na èajota. ok?
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 22, 2008 7:47:34 GMT 1
vredi.
|
|