|
Post by Bwaze on Oct 13, 2007 12:54:09 GMT 1
Živjo! Glede na to, da imamo že razmeroma obširno zbirko srednjeveških namiznih iger, bi bilo škoda, če bi manjkale igralne karte, ki so v 15. stoletju postale tako popularne. Tule bom nanizal nekaj uporabnih povezav, po katerih bi lahko izdelali naš komplet. Osredotočal se bom predvsem na karte, natisnjene z lesorez, čeprav se je iz tega obdobja ohranilo največ prestižnih ročno slikanih kompletov. Žal je kar nekaj strani s slikami celotnih kompletov v roku zadnjih nekaj mesecev izginilo (predvsem vse tiste s kartami iz gradu Ambras - zaradi kršenja avtorskih pravic?). Zgodovina igralnih kart, obsežna stran: www.wopc.co.uk/history/index.htmlKratka zgodovina igralnih kart: i-p-c-s.org/history.htmlŠe ena zgodovina: thehouseofcards.com/playing-card-history.htmlZačetki igralnih kart v Evropi: jducoeur.org/game-hist/seaan-cardhist.htmlZgodovina taroka in ostalih iger s kartami: trionfi.com/0/j/, nekatere povezave zdaj žal nedelujoče Posamezni kompleti kart: Other early examples of French cards also show details which appear in English cards, for example, some cards discovered inside the covers of a book, from around 1450-75: Švicarski komplet iz ok. 1530: www.wopc.co.uk/switzerland/oldcards.htmlKarte iz zgodnjega 15. st: www.wopc.co.uk/spain/morsica.htmlŠpanske karte, pozno 16. stoletje, v stilu kompletov iz 15. st: www.wopc.co.uk/spain/ayet.htmlItalijanski komplet iz 15. st: www.wopc.co.uk/italy/italia.htmlFrancoski komplet, pozno 15. st.: www.cs.man.ac.uk/~daf/i-p-c-s.org/faq/history_6.php"Liechtensteinsches Spiel", 1450 trionfi.com/0/j/d/liechtenstein/index.htmlPonudniki srednjeveških kart: Nemška prodajalna Reenactors.de ponuja nemški komplet, moderne izdelave, za 12 EUR (povezave žal ne morem usposobiti): ssl.kundenserver.de/s38339820.einsundeinsshop.de/sess/utn;jsessionid=154710aa14970d9/shopdata/0210_Spiel+und+Genuss+=28Karten=2C+Tonpfeifen=2C+Tee=29/images/0976_300x293.jpg [/img] Prestižne karte, natisnjene na ročno narejenem papirju s srednjeveško tehnologijo: www.guildofsayntluke.co.uk/prints.htm - karte so v vrstici "uporabne stvari" www.historicenterprises.com/cart.php?m=product_detail&p=324&c=38 - isti komplet kart, drug prodajalec Za začetek, nadaljevanje sledi. Potrebno bo seveda poiskati še pravila iger, in konec koncev narediti komplet. Ampak to bo baje Batjuška.
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Oct 13, 2007 22:55:10 GMT 1
Preden bi se lotili tega, bi bilo zelo dobro vedeti kateri komplet kart bi radi imeli, oziroma bolje, vedeti moramo, ali lahko zanj dobimo pravila. Zato sem imel sam željo izdelati èisto sodoben tarok s 54 kartami, le da bi bila motivika in tehnika izdelave srednjeveška. Tarok mi je sicer daleè najljubša igra s kartami - ostalih niti ne maram preveè, res pa je, da nekaterih, kot je recimo briškola in bridge, niti ne poznam. Tarok mi je všeè za izdelavo tudi zato, ker imaš 21 tarokov in na vsakem po dve ilustraciji, kar nanese 42 miniaturnih ilustracij. Meni bi se zdelo to zelo zanimivo za izdelavo Sicer pa ne vem, èe imam voljo, da se uèim ene igre s kartami, ki ni sicer niè posebnega, je pa paè srednjeveška ... Jasno, projekt bi poskusil vnovèiti na faksu pri kakšnem predemetu. Seveda pa ne vidim prehudega problema, da bi se lotili kart po kakšni originalni predlogi; kot sem pogledal na linku, imajo ti kompleti veèinoma manj kart z manj kompleksnimi podobami. Razen èe kaj manjka ... Èe bi se lotil tega, bi bile podobe že malo bolj zgodnje renesanène (ja, težko kar pozabim na anatomijo), ne tako okorne. Ne tako "srednjeveške" Tehnika bi bila lesorez. Roèna izdelava kart je scier fajn, verjetno bi komplet bil tudi precej hitreje gotov, kot pa èe greš rezljat vsako plošèo posebej in jo potem še tiskaš. Ampak lesorez lahko razmnožiš. V sto kompletov. Dvesto. Èe se jih bo komu ljubilo tiskati. Za lesorez bi bilo potrebno dobiti primeren les, tradicionalno se je uporabljalo hruško ali èešnjo, tako da Klemen, èe kje najdeš koga, ki bi lahko zrihtal kaj tega lesa za spodobno ceno, bi bilo to zelo fajn. Èe kdo podere hruško na svojem vrtu, potem mi lahko odstopi še kakšno dilo za moje lastne lesoreze ;D Lesoreze bi potem lahko po želji tudi pobarvali (sicer precej pogosta praksa v srednjem veku). Skratka, ko se odloèite, katero igro bi imeli, se bom lotil skic in ko dobim plošèe, jih lahko zaènem rezljati. Pri tisku pa bi prišlo prav kaj pomoèi.
|
|
|
Post by Bwaze on Oct 14, 2007 9:53:05 GMT 1
Izdelava kart (v nemščini): www.dasmittelalterboard.de/anleitungen/sonstiges.php - skenirane slike žal niso uporabne za srednjeveške karte, ker je označevanje barve v kotih karte izum 19. stoletja. Tarok je problematičen. Igra se je preveč spreminjala, da bi lahko rekonstruiral karkoli podobnega srednjeveški igri, igrati moderno igro (zato ker jo že znaš) z nekim izmišljenim kompletom pa tudi nima smisla. Vseeno, če potem igraš kar navaden tarok z običajnimi kartami, seveda ne na srednjeveški prireditvi. Kolikor sem do sedaj razvozlal, je najbolj dokumentirana srednjeveška igra s kartami Karnöffel. Je južnonemškega izvora, igrala pa se je skoraj po celi Evropi že v 15. stoletju. Ime baje pomeni »kila« (pruh, pretrganje trebušne prepone). Igra se (običajno) s skoraj kompletnim paketom kart. Štiri barve v nemških kompletih so srce, list, kraguljček in želod. Karte so od 2 – 10 (desetka se imenuje »zastava« in je običajno na karti tudi upodobljena). Dvorne figure so Unter, Ober, Kralj. Komplet ima tako 48 kart, do polnega kompleta (52 kart) manjkajo le asi. Na nemških kompletih običajno ni kraljice. geocities.com/cartedatrionfi/Fragments/Karnoffel.html - zgodovina Karnöffla. Zanimiva igra, vrednost kart je kr neki… Je pa rahlo podobno taroku, čeprav se igra z navadnim paketom kart. www.modaruniversity.org/Game11.htm - pravila za Karnöffel. www.pagat.com/karnoeff/kaiserja.html - Kaiserspiel je moderna igra iz Švice, vendar je naslednik Karnöffla. Navodila za igranje so obširna. www.kartentricks.de/tricks/geschichte/mittelalter.htm - karte v srednjem veku, v nemščini www.greydragon.org/library/More%20Period%20Card%20Games.doc – nekaj srednjeveških iger s kartami, tudi Karnöffel Jaz predlagam, da se naredi navaden komplet nemških kart, z 52 kartami (in se odvečne pred igro po potrebi odstrani). Čeprav so se ohranile tudi zelo lepo izdelane karte iz 15. stoletja, pa so kompleti, narejeni v tehniki lesoreza skoraj vsi precej »leseni«, anatomijo bo treba kar pozabit, sorry. V mislih sem imel nekaj podobnega temu: Spielkarten um 1550 Quelle: Katalog Nr. 21 des bayerischen Nationalmuseums München (S.71) Early Swiss playing cards with deuces and "banner 10s", made in Basel, c.1530. Found inside a book cover and reproduced in 1998 to celebrate the 20th anniversary of Cartophilia Helvetica. - moderne karte angleških Guild of Saint Luke - moderne karte, ki jih prodaja Matuls O lesorezu ne vem skoraj nič. Kot sem videl, so se karte izvirno tiskale na velike pole papirja, ki se je potem razrezal na posamezne karte, vendar bi bilo to verjetno težje narediti kot izrezljati posamezne karte – to bi bilo tudi lažje tiskati. www.matuls.pl/index.php?IDP=1&Lng=1&IDProdukt=195&IDKategoria=28&IDPodkategoria=0 – komplet kart, ki ga za 90 EUR prodaja Matuls LP, Blaž
|
|
|
Post by Clement Gojski on Oct 14, 2007 13:08:43 GMT 1
Zato sem imel sam željo izdelati èisto sodoben tarok s 54 kartami, le da bi bila motivika in tehnika izdelave srednjeveška. Če se ne bo delala ena zgodovinsko korektna zadeva, jaz nimam ne volje še manj pa časa, da bi se temu posvečal, ker potem to Druščini niti meni osebno ne koristi čisto nič. Predlagam, da res naredimo kopijo enih najdenih kart.
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Oct 14, 2007 14:07:11 GMT 1
Mene direktno kopiranje ene orignalne predloge sploh ne zanima. Prav tako me ne zanima uèenje enih èudnih srednjeveških pravil samo zato, ker so paè srednjeveška. Fanatiki to zaradi mene lahko poènete.
Namenil sem se izdelati lesorez kart. Ne predstavljam si sicer, da bom s kartami, tiskanimi na grafièni, ali kateri drugi papir, igral tarok s prijatelji ob pivu, raje bom vzel svoj stari Piatnikov paket povoskanih kart, ker je bolj praktièen in ga je manj škoda. Tarok mi je bil, kot sem rekel, simpatièen zaradi velikega števila ilustracij in zaradi dobro znanih pravil. Èe pa imate željo igrati karte po srednjeveških pravilih, sem vsekakor pripravljen pomagati. Sicer mi je najbolj všeè italjanski paket kart - je dokaj lep in je iz 15. stoletja. Lušten je tudi francoski. Vse te lesoreze se lahko po želji naknadno pobarva roèno.
Torej, ta teden bom med predavanji naredil nekaj skic. Naredil bom Konige (kralje), Oberje in Unterje (namesto kraljc in pobov), karte od desetke do dvojke, desetka bo imela zastavo, barve pa bodo srce, list, kraguljèek in želod (kot je navedel Blaž). Za predlogo bom imel bolj italjanske/francoske karte, ne bom pa se omejil nanje.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Dec 9, 2007 20:11:03 GMT 1
|
|
|
Post by Clement Gojski on Dec 9, 2007 21:59:17 GMT 1
Tele zgledajo kar komplicirane, mogoče bi začeli s čim bolj preprostim. Če bom imel čas, bom šel na našo osnovno šolo prašat, če bi dovolili uporabiti njihovo prešo za tiskanje. Tudi dilce za probo bom poskusil dobiti do naslednjega srečanja.
|
|
|
Post by Bwaze on Dec 10, 2007 19:07:06 GMT 1
The Hofämterspiel is dated at ca. 1455 and it is suggested, that it was produced for Ladislaus Postumus. Te so res precej luksuzne, sicer je osnova lesorez, ampak je potem tempera, pozlata, vse barve so lepo senčene... Tako da tega definitivno ne grem delat, razen če jih kar sprintamo l-pollett.tripod.com/cards23.htmTale je ful star in enobarven, ampak ma čuden sistem "barv" (še turški). Sam za referenco: www.geocities.com/tarocchi7/Lichtenstein1.htmltrionfi.com/0/j/d/liechtenstein/index.htmlTip risbe za naše karte bi bil takle: wopc.co.uk/switzerland/oldcards.htmlKomplet je sicer švicarski iz 1530, tako da bi bilo treba za naše potrebe barve ponemčiti (list, želod, srce, kraguljček). Ampak važen je sistem Najpopularnejša igra v naših krajih bi bila verjetno Karnöffel: web.archive.org/web/20070325021710/home.earthlink.net/~guardcaptain/Karn.htmllandsknechtsrotte.de/portal/k-spiel.htmlHm, v parih mesecih, odkar sem prvič iskal vire za naše karte, je iz neta izginilo skoraj 50% strani, ki sem jih zaznamoval... Očitno jih bo treba kar lokalno shranjevat.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Dec 10, 2007 19:49:44 GMT 1
se strinjam, da je barvna lestvica hofaemterspiel kart preveč dovršena za nas, všeč mi je zamisel o različnih tipih oseb in poklicev v srv. pa seveda čas nastanka in domneva, da so za ladislava. kaj pa, če bi jih poenostavili na stil švicarskih, ohranili pa motive? recimo, da smo dobili v roke matriko za take fine karte, pa smo jih naredili malo bolj nam prirejene, ker pač nimamo na razpolago sredstev za fine slikarje in barve?
|
|
|
Post by Bwaze on Dec 10, 2007 20:01:05 GMT 1
Običajni kompleti imajo le 3 karte s figurami na barvo, torej 12 oseb za izrezljat (unter, oben, kralj) . Ostale karte imajo samo simbolčke, torej so veliko veliko bolj enostavne. Aja, pa 10 ima enostavno zastavico. Hofämterspiel ima 48 precej kompleksnih scen za izrezljat. Pa še problem je v hitrem prepoznavanju vrednosti karte, ker je označena samo z majhno rimsko številko v kotu. Aja, pa še teorija je, da so te karte ponaredek iz 19. stoletja. Sicer je popolnoma hecno, da tega ne bi že ugotovili razni kustosi itd, ampak kaj pa veš, mogoče pa tega nočejo.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Dec 11, 2007 18:47:24 GMT 1
Aja, pa še teorija je, da so te karte ponaredek iz 19. stoletja. Sicer je popolnoma hecno, da tega ne bi že ugotovili razni kustosi itd, ampak kaj pa veš, mogoče pa tega nočejo. o, a res?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Dec 11, 2007 20:00:08 GMT 1
ena luštna slikca:
|
|
|
Post by Bwaze on Dec 12, 2007 20:21:08 GMT 1
Luštna. Kaj informacij, iz kje in od kdaj je to? Glede na listke na pecljih na eni od kart na mizi bi rekel nemške dežele, lahko pa da je tudi moderna risba
|
|
|
Post by Clement Gojski on Dec 12, 2007 20:28:23 GMT 1
Risba je bila včeraj na vstopni strani v imareal. Čisto slučajno sem jo videl in shranil. Morda je še tam.
Ja, se strinjam, na sliki so nemci.
|
|
|
Post by Bwaze on Dec 12, 2007 21:34:39 GMT 1
Itak, Imareal. Sem čist pozabil pogledat tja za kartami... Da popravim. Je več in bolje, kot sem upal, da bo, pa še nisem kaj dosti okrog iskal. Nekaj slik žal noče povečati, in upam, da bojo povezave delale. Sčasoma pa moram te slikice shraniti lokalno, glede na to, kako vse izginja z interneta... Spielkarte;Falke Fragment Dieses Bild: 011438 Kunstwerk: Gouachemalerei ; Geräte Unterhaltung ; Spielkarte Stuttgarter Kartenspiel ; Oberrhein Dokumentation: 1427 ; 1431 ; Stuttgart ; Deutschland ; Württembergisches Landesmuseum ; Kk 15-63 Anmerkungen: 190x120 ; Detlef Hoffmann, Die Welt der Spielkarte, 1972, S. 69 ----------------------------- Spielkarte Dieses Bild: 016203 Kunstwerk: Malerei-Pergament ; Geräte Spielzeug ; Spielkarte Dokumentation: 1465 ; 1475 ; Kempten ; Deutschland ; Bayern ; Diakonisches Werk und Stadtarchäologie ; 15657 u.a. Anmerkungen: je 8,7x5,6 ; Kempten Mühlberg ; Geld und Glaube. Leben in evangelischen Reichsstätten (Ausst.Kat.), Veröffentlichungen zur Bayerischen Geschichte und Kultur 37-38, Augsburg 1998 --------------------------------------- Spielkarte Dieses Bild: 016204 Kunstwerk: Malerei-Pergament ; Geräte Spielzeug ; Spielkarte Dokumentation: 1550 ; 1600 ; Kempten ; Deutschland ; Bayern ; Diakonisches Werk und Stadtarchäologie ; 15657 u.a. Anmerkungen: 9,8x5,9 , 4x5,5 ; Kempten Mühlberg ; Geld und Glaube. Leben in evangelischen Reichsstätten (Ausst.Kat.), Veröffentlichungen zur Bayerischen Geschichte und Kultur 37-38, Augsburg 1998 ------------------------------------- Spielbrett Dieses Bild: 015833 Kunstwerk: Ölmalerei-Holz ; Geräte Unterhaltung ; Spielbrett Dokumentation: 1500 ; 1600 ; Lauf-Neunhof ; Deutschland ; Schwaben ; Freiherrlich von Welsersche Familienstiftung Anmerkungen: 57,5x28,2 ---------------------------------- Predigt des Hl. Johannes Kapistran Dieses Bild: 004659 Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Einrichtung sakral ; Flügelaltar Dokumentation: 1465 ; 1475 ; Bamberg ; Deutschland ; Franken ; Staatsgalerie ---------------------------------- Festmahl Dieses Bild: 002058 Kunstwerk: Temperamalerei-Holz ; Tafelbild ; Cranach-Umkreis ; Süddeutsch Dokumentation: 1500 ; 1530 ; Innsbruck ; Österreich ; Tirol ; Landesmuseum Ferdinandeum ; IN 120 Anmerkungen: 52x36,8 ------------------------------------- Kartenspiel Dieses Bild: 006763 Kunstwerk: Federzeichnung koloriert ; Illustrationszyklus Didaktik ; Miniatur ; Konstanz Dokumentation: 1479 ; 1479 ; Wien ; Österreich ; Wien ; Österreichische Nationalbibliothek ; cod. 3049 ; fol. 163v Anmerkungen: Schachzabelbuch ------------------------------------------- Kartenspiel Dieses Bild: 009116 Kunstwerk: Buchdruck ; Illustrationszyklus Didaktik ; Holzschnitt ; Augsburg Dokumentation: 1472 ; 1472 Anmerkungen: Ingold. Das goldene Spiel ; Alltag im Spätmittelalter,1984,S. 39 ------------------------------------------------ Kartenspiel Dieses Bild: 009168 Kunstwerk: Kupferstich ; Folge ; Meckenem Israhel van ; Niederdeutsch Dokumentation: 1490 ; 1503 ; Coburg ; Deutschland ; Kunstsammlungen Veste Coburg ; I,6,42 Anmerkungen: 159x109 ; Katalog Herbst des Mittelalters. Spätgotik in Köln und am Niederrhein,1970,S. 147f
|
|