|
Post by Tinka z Gradišèa on May 1, 2008 15:11:41 GMT 1
6. in 7. maja se bo v lj spredaval dr. thomas kühtreiber:
6. maja ob 18h v NMS: Zaklad iz Fuchsenhofa - Možnosti in omejitve v razlaganju srednjeveških zakladnih najdb
7. maja ob 11.30 na Oddelku za arheologijo v P 5: Začetki oblikovanja gospostev in prvi gradovi v južni Spodnji Avstriji
7. maja ob 16 na Oddelku za arheologijo v P 6: Prehrana na gradovih in njene gospodarske osnove
vsa predavanja bodo v angleščini.
samo do 6. maja pa je na razstavi Primož Trubar v novi stavbi NMS na Metelkovi še na ogled trubarjeva Cerkovna ordninga. to nedeljo bo po razstavi vodstvo, ob 16h.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on May 5, 2008 19:55:35 GMT 1
v nedeljo sva s koliegico šli na razstavo o trubarju v nms, ker je še zadnji vikend razstavljena cerkovna ordninga in je bilo brezplaèno vodstvo. izkazalo pa se je tudi, da je bila razstava prav tako brezplaèna, ker je bila prva nedelja v mesecu. ha, torej je res.
nad vodstvom nisva bili najbolj navdušeni. vodièka je zelo dobro predstavila življenje in razlièni podatki iz trubarjevega življenja in iz njegovega èasa, zelo pa sva pogrešali povezavo med tem in predmeti oz. stvarmi, razstavljenimi na razstavi.
razstava sama ni prevelika, na njej je kar nekaj zanimivih predmetov (npr. srajèka iz 16C, naglavna mrežica iz nekega groba iz 16C, veliko knjig (seveda), reprodukcije fresk, verski predmeti... pogrešali sva podatke, od kod so bili predmeti izposojeni, in zelo naju je motilo, da so bili predmeti v vitrinah razporejeni popolnoma drugaèe od tega, kakor so bili opisani v spremnem tekstu ob vitrinah.
ampak naj vas to ne odvrne od obiska razstave!
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on May 12, 2008 20:38:33 GMT 1
še dve zanimivi razstavi se odpreta èez nekaj dni:
Gospodje Ptujski - Srednjeveški vitezi, graditelji in meceni, ki bo od 15. maja do 31. decembra na ogled v PM Ptuj
Krona, kruh in vrtnice (o Elizabeti Turingijski), ki bo od 15. maja do 28. septembra na ogled v Muzeju kršèanstva v Stièni
|
|
|
Post by Clement Gojski on May 15, 2008 11:53:51 GMT 1
Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite ob praznovanju
MEDNARODNEGA MUZEJSKEGA DNEVA
v nedeljo, 18. maja 2008
Narodni muzej Slovenije (na Prešernovi in Metelkovi) bo med 10. in 18. uro široko odprl svoja vrata: ogled razstav in udeležba na vseh prireditvah so brezplačni (predhodne prijave niso potrebne). Tudi publikacije Narodnega muzeja Slovenije bodo na voljo z 20-odstotnim popustom.
Program:
* ob 11. uri: vodeni ogled razstave Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev (NMS – Prešernova) * ob 11. uri: vodeni ogled razstave Primož Trubar 1508–1586 – v angleškem jeziku! (NMS – Metelkova) * ob 12. uri: Glasbeno izročilo protestantizma in renesanse na slovenskih tleh. Koncert učencev Glasbene šole Ljubljana Vič - Rudnik (NMS – Metelkova) * ob 15. uri (do 16.30): doživljajsko-ustvarjalna delavnica Lonci in lončki (NMS – Prešernova) * ob 16. uri: vodeni ogled razstave Primož Trubar 1508–1586 (NMS – Metelkova) * ob 17. uri: vodeni ogled razstave Zakladi Narodnega muzeja Slovenije s poudarkom na orisu različnih razlogov, zakaj so dragoceni predmeti končali v vodah ali zemlji. Vodi dr. Peter Turk (NMS – Prešernova)
Od 14. do 18. ure bodo prostovoljni mediatorji v kulturi obiskovalce sprejemali in informirali na razstavi Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev (NMS – Prešernova)
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on May 29, 2008 19:45:37 GMT 1
ati mi je ravnokar povedal, da je danes na èopovi videl enega gospoda, ki je igral na(srednjeveški) oprekelj. morda se bi splaèalo kdaj zaviti po tej ulici in ga ujeti in poslušati.
|
|
|
Post by Bwaze on May 29, 2008 21:53:07 GMT 1
Taisti "oprekljač" se po Sloveniji pojavlja že vsaj dve leti. Jaz sem ga videl že v Škofji Loki, Kranju, v Ljubljani večkrat... Tudi danes sem ga videl, ko sem šel na Čopovi na sladoled (z Davidom ) Dobro igra in ima zanimive komade, ampak mi še ni ratal z njim govorit, ker je vedno tako zatoljen v igranje, tako da sem mu do sedaj samo ene par kovancev dal. ;D
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on May 30, 2008 7:13:07 GMT 1
no, potem je pa že dobro uigran. ) ati je izvabil iz njega, da mu je ime jožef in celo neko vizitko je dobil, jo bom izprosila, ko pride domov.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jun 11, 2008 8:08:03 GMT 1
17. junija ob 18h bo na Francoskem inštitutu Charles Nodier na Bregu 12 zanimivo predavanje O srednjem veku sodobno in malo drugače Mihe Preinfalka.
|
|
|
Post by Bwaze on Sept 9, 2008 17:35:14 GMT 1
No, za vse, ki ste zamudili včerajšnje predavanje dr. Alana Williamsa v Narodnem Muzeju Slovenije, METALOGRAFSKE ANALIZE ANTIČNEGA IN SREDNJEVEŠKEGA OROŽJA Prispevek naravoslovnih raziskav k preučevanju materialnih ostankov bojne opreme Predvajanje se je odvijalo v novi stavbi na Metelkovi. Ker je vhod popolnoma neoznačen, smo še sredi predavanja lahko skozi ogromna okna opazovali zmedene bivše in zdajšnje ostrogarje in člane drugih srednjeveških skupin, kako begajo po ploščadi od vrat do vrat Obiska je bilo kar precej, celo več kot so pričakovali (tako da je zmanjkalo stolov), večina je bila seveda kolegov iz raznih skupin. David ni prišel zadnji. Predavanje je otvoril Tomaž Nabergoj, nato pa je besedo predal dr. Alanu Williamsu, ki je sodelavec londonskega muzeja The Wallace Collection, kjer se ukvarja z arheometalurgijo, njegovo najpomembnejše delo pa je ogromna knjiga The Knight and the Blast Furnace (2003). In kaj je takega povedal? Jah, začel je z razlago pridobivanja železa v antičnih časih in razvojem postopkov, potem pa je prešel k njegovim glavnim raziskavam, kakovosti železa oz. jekla v orožju in bojni opremi. Mogoče je bilo za nešlosarje mal tehnično, ker marsičesa sploh ni razložil oz. je razložil zelo na hitro... Hehe Ja, to je pokazal in potem folk miril, da jim ni treba vsega štekat In če sem se prej bal, da bo predavanje zame relativno dolgočasno (ker že "vse vem"), pa so me njegove analize popolnoma presenetile. Srednjeveško orožje in zaščitna oprema je bila pred 14. stoletjem povečini očitno čisto crap, navadno mehko železo, še 3000 let stari bronast meči bi bili boljši. Z redkimi izjemami. Hm. Dobro, da mi poustvarjamo 15. stoletje Po predavanju nam je dr. Alan pokazal še nedestruktivno testiranje trdote s prenosnim testerčkom (kul igračka) ter nam tečnežem še malo bolj podrobno razložil nekatere postopke in izsledke. Ura je bila malce tečna za vse neštudirajoče obiskovalce (kar precej ljudi si je vzelo dopust za udeležitev), ampak se je definitivno splačalo priti. Že zaradi kavice z Romanom in ostalo klapo po predavanju.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Sept 9, 2008 20:34:06 GMT 1
lepo je brat, da se je nabralo toliko ljudi. in da je bilo predavanje uspešno. in da ste zvedli presenetljive stvari. 'david ni bil zadnji.' ;D čez dober teden bo na ljubljanskem gradu v modri dvorani predavanje o gospodih ptujskih. predaval bo dr. polona vidmar. ob 18h.
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Sept 9, 2008 21:31:11 GMT 1
Ja, en drug je bil zadnji
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
In bolj kot pesem ali cvet me potolazi zimski mraz.
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Oct 3, 2008 11:30:08 GMT 1
6. oktobra 2008 bo ob 19h zvečer v Atriju ZRC na Novem trgu 2 v Ljubljani poglobljena predstavitev knjige Kuhinjska kultura v srednjem veku avtorja Andreja Pleterskega. Prireditev je odprta za širšo javnost in bo obogatena s pokušino srednjeveškega kruha, vinom in glasbo. Vabljeni!
|
|
|
Post by gregorius on Nov 15, 2008 13:06:34 GMT 1
V okrviru projekta Ulrik TD Celje organizira kostumografsko razstavo "Stanovska moda Ulrikovega èasa", ki si jo je možno ogledati do 25. novembra v Špitalski kapeli v Celju in sicer v èasu od 15.00 do 19.00 med tednom in od 9.00 do 13.00 v soboto. 20. novembra pa bo imel dr. Peter Štih predavanje z naslovom "Od kronanja v Stolnem Belem gradu do umora v Beogradu: Ulrik II. Celjski v ringu velike politike." Predavanje bo ob 18.00 v mali dvorani Celjskega doma. Seveda ste vljudno vabljeni. lp
|
|
|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Feb 24, 2009 22:32:27 GMT 1
Hola, senhoria;
(nekaj mesecev me ni bilo naokoli, pa je fino videti, da imate še več krasne opreme- šotor bajno izgleda! Naj vam dobro in dolgo služi.)
Bom imel koga od vas čast videti v NMS v četrtek popoldne na otvoritvi Ljubljanica- Kulturna dediščina reke?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Feb 25, 2009 18:53:42 GMT 1
Živjo! Jaz najverjetneje pridem za kako urico, potem pa nazaj učit Si bom pa vzel čas še za kako kavico
|
|