|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 2, 2007 10:45:55 GMT 1
v drugem semestru tega šolskega leta bomo pri predavanju Latinska paleografija pri prof. dr. Petru Štihu obravnavali latinske pisave srednjeva veka vse do 16. stoletja.
predavanja so ob petkih ob 7.30 na FF v predavalnici 102.
priporoèljivo je imeti skripto z vzorci pisav, saj delamo po njej. da se jo kupiti ali sposoditi v knjižnici oddelak za zgodovino v istem nadstropju.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 4, 2007 19:59:33 GMT 1
še eno razstavo smo najdli: v Muzeju vzhodne Èeške v Hradcu Králové na èeškem je že od 17. novembra 2006, pa bo vse do 18. marca 2007 razstava Chladná krasá plátové zbroje (Cold Beauty of the Plate Armour) avtorja Stanislava Hrbatýja. veè info na info@muzeumhk.cz
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 1, 2007 15:20:20 GMT 1
na FF prirejajo cikel predavanj 'Nemèija in Slovenija skozi oèi znanosti':
13. marec ob 19h v FF, P 302 (3. nadstropje, predavalnica 302) prof. dr. Janez Höfler: Mojster E. S. in slovenske srednjeveške freske (potem je še predavanje Orientalizem lekt. mag. Amalije Maèek)
8. maj ob 19h v FF, P 302 asist. dr. Janez Mlinar: Miti o Celjskih grofih asist. dr. Sašo Jerše: Sveto rimsko cesarstvo nemške narodnosti in dežele Notranje Avstrije: oris politiène integracije slovenskih dežel v zgodnjem novem veku
v cankarjevem domu pa ima dr. Marko Uršiè cikel predavanj 'Živa renesansa'. tri predavanja so še v marcu. posamezno predavanje stane €4, za študente €2,5, sklop predavanj pa €15, za študente €10.
5. marec ob 19h v dvorani M3 Reformacija kot zapravljena priložnost duhovne prenove?
12. marec ob 19h v M3 Michel de Montaigne: znati živeti
19. marec ob 19h v M3 O mnogih svetovih v enem vesolju
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 7, 2007 23:09:13 GMT 1
Spoštovane kolegice in kolegi, v soboto, 10.marca 2007 bo ob 11.00 uri strokovno vodstvo po gradu Jablje, ki se bo ob 12.00 uri nadaljevalo s predavanjem dr. Petra Turka, Meè iz Jabelj in najstarejši evropski meèi. Predavanje bo v avditorjiju gradu Jablje. Vabljeni!
ps: meè je bronastodoben
|
|
|
Post by Clement Gojski on Mar 8, 2007 8:43:13 GMT 1
Joj, pa ravno v soboto, ko sem odsoten! Vprašanje kdaj bom zdaj lahko videl ta grad, ko je protokolarni objekt ratal.
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
In bolj kot pesem ali cvet me potolazi zimski mraz.
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Mar 8, 2007 9:33:03 GMT 1
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 22, 2007 18:05:19 GMT 1
poèasi se bliža tale razstava. a bomo šli na otvoritev? to pomeni zastonj vstop, hrano (hopefully) in pa gužvo. Die Kreuzritter – Pilger, Krieger, Abenteurer 31. 3. -14. 10. 2007 Schloss Schallaburg (blizu Melka, Spodnja Avstrija) www.schallaburg.at
|
|
|
Post by Clement Gojski on Mar 22, 2007 19:03:48 GMT 1
Jaz grem zihr pogledat, mi je pa vseeno kdaj. Lahko tudi na otvoritev, če je želja. Treba se je zmenit...
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 23, 2007 19:34:26 GMT 1
otvoritev je bila bolj hec. na otvoritve se pride bolj poslušat govorce in kaj popit al pa pojest, ker so navadno zveèer in ni ravno najveè èasa za v miru si razstavo ogledat. pa še gneèa je navadno in potem ne moreš uživat v eksponatih.
mogoèe se zmenimo za en oddih med izpiti, èe se bo našel èas. èe ne pa enkrat julija.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 5, 2007 16:23:26 GMT 1
v torek, 10. aprila, ob 16.30 bo imela Majda Bahar zagovor diplomske naloge z naslovom Problematika varovanja gradov kot arheoloskih spomenikov. na oddelku za arheologijo FF na zavetiski 5 v predavalnici 2 (1. nadstropje).
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 16, 2007 21:48:24 GMT 1
v millstattu na avstrijskem koroškem bo 8. in 9. junija simpozij Symposium zur Geschichte von Millstatt und Kärnten, v okviru katerega bo tudi za nas nekaj zanimivih predavanj: vsa predavanja so 8. junija
ob 9h: Römische Heiligtümer in Kärntens Wald und Flur (univ. prof. dr. Franz Glaser)
ob 10.30: Einhundertfünfzig Mönche im Konvent - Der Millstätter Konvent unter Abt Otto (1122/24 - 1166) (dr. Johann Tomaschek)
ob 15.30: Die spätmittelalterlichen Handschriften aus der Bibliothek in Millstatt (dr. Christine Baier)
ob 17h: Das Siebenhirter-Brevier Cod.2781 der ÖNB Wien. Neue Aspekte zur Datierung und Lokalisierung (dr. Karl-Georg Pfändter)
v tehniškem muzeju v bistri bo pa 29. aprila prikaz ulivanja svinèenih tiskarskih èrk (sicer po modelu iz sredine 19. stoletja, ampak pravijo, da po naèinu še od gutenberga).
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 19, 2007 17:20:10 GMT 1
ste ze kdaj slisali za konfuzijo? jaz tudi ne. to je nekaksen simpozij o fantasy stvareh, vse od zmajev, volkodalkov in douglasa adamsa do flasha gordona. kar je se posebej zanimivo s srv vidika, je pa to, da bo neka hrvaska skupina predavala o srednjeveskih bojnih vescinah. Srednjeveške borilne vešèine (3.Zmaj, Vedran Vivoda) - predavanj v hrvatskem jeziku Kako su se vodile bitke u srednjem vijeku? Kako su vojnici zivjeli za vrijeme rata? Saznajte to i mnogo više u ovom spektakularnom predavanju i dopustite da u vas uðe srednjovjekovni duh. in sicer v soboto 28. aprila v šoli v seèovljah, kot sem uspela ugotoviti po precejšnjem trudu. vstop je brezplaèen, spanje tudi (prinesite spalko), hrana ni organizirara, lahko pa tudi pripeljete prijazne domaèe živali (neprijazne bodo odstranjene z lastniki vred). hihi. pa gil-galadovci sodelujejo in niso nic povedali!
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
In bolj kot pesem ali cvet me potolazi zimski mraz.
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Apr 19, 2007 17:28:54 GMT 1
Ggjevci se oproščamo - teli Zmaji so bli malo spregledani in potem pač nismo mislili da bi druščino to zanimalo . Ste pa ful lepo vabljeni, pa jz bi vas bila zelo vesela (ker bom namreč zastopala barve Gilgaladovske .
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 19, 2007 18:41:48 GMT 1
ni panike . èetudi ne bi nikogar res zanimalo it pogledat, se trudim na naši spletni strani imeti kar se da popolno evidenco srv predavanj in drugih dogodkov. za naprej in za nazaj. tako da, èe kdo kaj kje kaj najde, naj mi sporoèi.
|
|
|
Post by Adalheidis on Apr 22, 2007 10:26:27 GMT 1
|
|