|
Post by Caspar on Jul 12, 2007 14:18:06 GMT 1
Mene zanima kdaj bi to šli? Jaz sem zarad slepiča mogu prestavt svojo Turčijo; skrajni datum odhoda je sedaj 21. zvečer; tako da bi mi 21. v Žičah še nekak znesu, 22. pa žal ne :/. Verjamem, da je nedelja bolj v interesu.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jul 16, 2007 7:43:58 GMT 1
vèeraj sem v žužemberku izvedela še nekaj zelo uporabnih podatkov o žièah. namreè, glavni dogodek, to je napad na kartuzijo, se zgodi v soboto. vse se zaène ob 13h.
perice perejo, kmetje hodijo po svojih opravkih, trgovci prodajajo, menihi imajo mašo, prepisujejo knjige... naenkrat perice in kmetje prihitijo v samostan, ker prihajajo turki, trgovci pospravijo štante in vsi se zateèejo znotraj obzidja, vrata se zaprejo. turki s konji navalijo na samostan, razbijejo vrata in vdrejo v kartuzijo. zajamejo menihe in jih strpajo v jeèo. sledi ponoèno rajanje. v nedeljo menihe muèijo, jih nategujejo in nekaj pobijejo. dogajanje je bolj 'splošno'.
napad na kartuzijo naj bi se zgodil okoli 19h ali 20h zveèer.
parkiranje za nastopajoèe naj bi bilo organizirano nekje zadaj za kartuzijo, za gledalce se ne ve. nastopajoèi dobijo posebne prepustnice za avte. koliko je znano, ni kakšnih štampiljk ali drugih oznak za nastopajoèe, kar dobijo, so le kuponèki za hrano.
za žièe se zanimata še tomaž iz loke in martin. martin se je ponudil, da gašperja pelje v soboto domov, èe bi bilo treba.
torej pade sobota?
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
In bolj kot pesem ali cvet me potolazi zimski mraz.
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Jul 16, 2007 12:16:39 GMT 1
Meni je vseeno kdaj gremo, grem pa vsekakor zravn. A napad mislimo gledat? Me mal zanima kako bi to izvedli, ker kostumirani bi moral potem se mi 'igrat' v napadu, sicer pa najbrz placat, al kako? Tina, ti je Klemna uspel prepricat, da bo kostumiran ?
|
|
|
Post by Caspar on Jul 16, 2007 12:17:45 GMT 1
Hvala Tina za možnost. A mislim, da vseeno ne bo šlo. Vsaj ob 18.00 bi moral bit doma, ne vem če bi bilo to martinu všeč (ker se glavne stvari šele bodo zgodile). Ne vem če ma smisel. Pa tako sem se zdaj že zmenil, da odidem prej. Žal mi je, da me ne bo. Bedno, da se je vse tko zasukalo
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 16, 2007 15:35:43 GMT 1
Joooo. Pa kaj so nori, da tako ceno postavijo!!! Jaz bom še videl, če bom šel... Sporočim do četrtka.
Lep pozdrav iz Škotske!
|
|
|
Post by Tinka z Gradisca on Jul 17, 2007 14:33:16 GMT 1
seveda, napad vsekakor moramo videt, saj je glavni dogodek vsega. (poleg stojnic, ki, tako se zdi, jih vsi najbolj pricakujemo in bodo na ogled celo soboto popoldan). res skoda, gasper, da ne bos mogel it z nami. se pa vseeno lepo imej v turciji! klemen, ti seveda gres, samo studentsko kartico s seboj prinesi. velja tudi za vse ostale! govorila sem se z ireno od celjanov. pravi, da bodo avte zaustavili ze pri spitalicu (to je kaka 2km od samostana, kjer je bila cartusia minor za laicne brate, cerkev ima enega najlepsih romanskih portalov v slo) in da se bo zelo tezko svercat ter da zna bit darja zelo zoprna, ce bi se to zgodilo (ne bo pa v kostumu). naj bi bil zrihtan nek prevoz do kartuzije. jaz potem predlagam, da vidimo, kaksna bo situacija in placamo, ce bo treba. nam vsaj ne bo mogla nikakor tezit, tudi ce bomo v kostumih. pa da vzamemo tudi nekaj hrane s seboj, ker ne verjamem, da bodo cene spodobne. tanja, ti bos ze v ta novi oblekci ali v ta 'sposojeni'?
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Jul 18, 2007 9:35:06 GMT 1
klemen, ti seveda gres, samo studentsko kartico s seboj prinesi. velja tudi za vse ostale! All right, Tina, to je komanda . Oblekco bom mela ze svojo, vihi!! Ravno dans se koncuje se ovratnik, pa Gasper je posodil svoj pas z rozicami . govorila sem se z ireno od celjanov. pravi, da bodo avte zaustavili ze pri spitalicu (to je kaka 2km od samostana, kjer je bila cartusia minor za laicne brate, cerkev ima enega najlepsih romanskih portalov v slo) in da se bo zelo tezko svercat ter da zna bit darja zelo zoprna, ce bi se to zgodilo (ne bo pa v kostumu). naj bi bil zrihtan nek prevoz do kartuzije. jaz potem predlagam, da vidimo, kaksna bo situacija in placamo, ce bo treba. nam vsaj ne bo mogla nikakor tezit, tudi ce bomo v kostumih. pa da vzamemo tudi nekaj hrane s seboj, ker ne verjamem, da bodo cene spodobne. Se popolnoma strinjam. Bomo tko bolj mirni, ja. Jz mam namen obleko vzet tud zarad vzdusja in ker bo ze ravno nova . Pa hrano bom mela tud s sabo. Ima drustvo ksno stvar za na travo, namesto dekic?
|
|
|
Post by Tinka z Gradisca on Jul 18, 2007 14:05:27 GMT 1
oho, bomo videli tvojo novo oblekco! za na travo bi lahko vzeli naso 'senco', samo je pri ajdi, ki pa je na metalkampu, kolikor mi je znano. jaz imam spakirano mojo srv dekco, lahko jo vzame tudi klemen. sem jo mislila spakirat v popotno obliko za nosit, pa lahko recem, da sem prisla kupit zelisca za svojo mamo, ker je bila kartuzija znana po svojih zeliscnih pripravkih. potem mi manjka samo se palica. bosta s klemnom vzela fotkice? moj je poln pa ga ne bi spraznila, za vsak slucaj, ce nam recunalnik cisto crkne.
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Jul 18, 2007 14:38:17 GMT 1
Ja, brez problema bom vzela fotic. Deko mam pa jz samo tako, ki je na drugi strani z neki polivinila prevlecena (tiste novodobne fancy deke pac . Uuu, saj res, palice ma pa Martin ful fine . Bi si jo mogoce se jz eno (spet) sposodila, ce bo lahko vzel s seboj. A predlagas kej za pojest za kupit? Kupimo skupaj al bo vsak zase? Stvari kot so sir, kruh, sadje, kaksna zelenjava (btw, lahko vzamem kaksno kumaro? ).
|
|
|
Post by Tinka z Gradisca on Jul 19, 2007 11:18:19 GMT 1
jaz imam dekco brez plasticnih dodatkov, ceprav ni 100% volnena. ampak bo cisto ok. lahko se zmenimo, da vsak prinese malce drugacne stvari in toliko, da se da razdelit na vec ljudi? jaz imam namen prinesti lesnike, dve jabolki, hrusko in verjetno en korencek (lahko cesa vec, ce bo se kdo). mogoce se domislim se cesa, kar ne zasede veliko prostora. klemen je rekel, da bo vzel kruh in sir in morda klobaso. kumara je zelo dobra ideja, ker je socna. italijan platina v 15C omenja tri vrste priprave, dve z oljem in eno s soljo. ta tretja se mi zdi zelo uporabna za vroc poletni dan. lahko se zame eno? zelo upam, da se bo na trznici nasel kaksen dober in ne predrag meh za vodo. to bi bilo super.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 19, 2007 13:12:53 GMT 1
Jaz mislim, da je najlažje, če vsak zase prinese. Itak bo pa tako vroče, da ne bo pasalo veliko jesti, tako da je predvsem pijača tista na katero moramo misliti.
|
|
|
Post by Tinka z Gradisca on Jul 20, 2007 11:05:38 GMT 1
ok, potem si pa vsak sam prinese hrano. tanja, ce bos vzela kumare, jaz sem se vedno za, lahko pa eno veliko za obe, ker bo verjetno dosti.
jaz imam za pijaco žal samo mojo malo steklenicko. v zicah je bil vcasih studenec, samo ne vem, ali se tece. je pa tam tudi gastuz (krcma-cum-prenosica za obiskovalce samostana), kjer je zdaj gostilna, tako da bi se moralo dati dobiti vodo.
|
|
Ulrika Kamnogoriška
Peer de royaume
|
Post by Ulrika Kamnogoriška on Jul 20, 2007 11:39:36 GMT 1
Se bojim da sem rahlo zafrknila s kumarami . Dve, ki sem jih vidla doma, mi je prej mami povedala, sta ze bolj 'svoh' za solato ipd. (beri: mehki). So pa to nase z vrta, in tam je zdej samo ena, pa ni bogve kako velika. Mogoce bom sla dons v trgovino, in ce bodo za kej, bom vzela, sicer pa ne vem. Mogoce ce se jutri kje ustavimo? V Celju je zihr kak merkator.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jul 22, 2007 10:25:10 GMT 1
hja. kako naj to lepo povem. ognjena kartuzija včeraj je bila nikakršna.
prireditev se je začela ob 13h. mi smo tja prispeli že ob 9h in smo si lahko v miru ogledali kartuzijo, ki je izredno zanimiva. našli smo tudi skrivne stopnice, ki so iz zakristije vodile v knjižnico in še eno zakrisijo in jih omenja paolo santonino 1487. tisti redki ostanki gotskega okrasja v cerkvi izkazujejo resnično prefinjeno arhitekturo. kar nekaj stavb so že obnovili, postavili so obrambni hodnik na delu zidu. mene so čisto prevzela gotska vrata mehkih oblik na zunanji strani levega stolpa. gastuž ob kartuziji obratuje že od 1467, ima čudovit gotski portal in prijazne natakarje. tudi cene so zelo dobre. pred začetkom smo se sprehodili tudi do cerkve v 2km oddaljenem špitaliču, ki je prva pri nas, ki romanske elemente meša z gotskimi že konec 12. stoletja. bila je del spodnjega kartuzijanskega samostana, od katerega je danes poleg cerkve ostalo le še v župnišče spremenjena stavba.
za vstopnino 19 evrov (študenti 14) si si lahko pod vročim soncem ogledal tržnico, na kateri je bila edina zanimiva stvar izdelovanje vrvi, vse drugo so bili spominki in nesrednjeveške stvari. kuharji so bili, tako kot ponavadi, nesrednjeveško oblečeni. celo popoldne je na vročem soncu igrala češka skupina, ki je bila še najboljši del vsega. v kartuzijo kostumirane ženske osebe niso smele, navadne obiskovalke pa so lahko šle. vseeno smo se morali it hladit v senco, ker je bilo sonce le prehudo. v samostanu je bil pisar, menihi so vsake toliko časa okoli vozili voziček z zelenjavo (kartuzijani niso jedli mesa).
upali smo, da bo vsaj večerni napad na kartuzijo upravičil astronomsko vstopnino. v kartuziji so lahko ostali samo tisti, ki so imeli vip vstopnice (za 100 evrov), vsi ostali so morali ostati zunaj obzidja in so bili prikrašani za vse boje, zajetja menihov in druge stvari, ki so se godile znotraj obzidja. poleg tega, da je odpadla maša, se je začetek napada prestavil z 19h na 21h uro. marsikdo se je naveličal čakanja. potem je v počasnem sprehodu prišla vrla turška konjenica. za no je bilo 8 ali 10 turkov, za njimi pa cela vrsta v haljice in z belimi ala turbani na glavah vsi vip obiskovalci, ki so tvorili 150 ali 200 nastopajočih, s katerimi so se hvalili v reklami. konjenico so s težavo spravili čez most med ljudi, potem pa je hitro odjahala. turški napad se je začel z udarcem po vratih (vrata so se že pri tem skoraj odprla), ki mu je sledilo prestrašeno kričanje ljudi za obzidjem, ki je bilo še najboljši del napada. vip-ovci so se z baklami postavili na most in ob vrata. potem so ovna z majhnimi kolesi po globokem pesku s težavo spravili pred vrata in jih že z drugim zamahom odprli. tistih 8 turkov je šlo v kartuzijo, s čimer se je za navadne smrtnike zaključil naval na samostan.
cel dan je bilo slišati pritoževati se obiskovalce, da za tako ceno ne ponujajo ničesar, da prireditev sploh ni bila oglašana v lokalnih časopisih, mnogi so se obrnili, ko so prišli do blagajne.
katastrofa.
|
|
|
Post by Adalheidis on Jul 23, 2007 18:05:57 GMT 1
Kakšna škoda, slišalo se je tako obetajoče, potem pa čisto razočarajo. Samo za keš jim gre. A v Predjamo ni šel nihče?
|
|