|
Post by administrator on Feb 14, 2006 13:15:36 GMT 1
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Feb 14, 2006 17:10:29 GMT 1
Hmmm... Zanimivo, èeprav osebno ne verjamem da je bila nekia ''izbranka'' ali kaj podobnega, šlo je le za domiselen nateg kako dvignit moralo francozov (imho)...
|
|
|
Post by administrator on Feb 14, 2006 17:21:11 GMT 1
Kanonizirana je bila 1920 (beatificirana 1909) in Francija ni bila vec kraljestvo v nevarnosti. Heck, ni bila vec niti kraljestvo Tako da,.... Politika. Kar se pa Ivane tice, stvar vere. Ce je bila "izbrana", v redu. Ce pa ni bila izbrana, pa vsa cast tistemu, ki jo je za tako naredil- ker Francijo je resil. Ce ne bi bilo tega fenomena, bi bila Francija razcefrana med Angleze, Burgundce, verjetno Spance (Navarra), pot pa who knows.
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Feb 14, 2006 19:33:06 GMT 1
Se strinjam, fora z Orleansom ja bila popolna, ker je pomenila totalen preobrat... Sevede tukaj ona ni zaslužna za niè drugega kot za dvig morale in veèji 'muster' vojske... Ampak, kot je že Napoleon reku: ''Soliders usualy win battles, and the generals get credit for them...''
|
|
simon
beau frere
|
Post by simon on Feb 21, 2006 10:51:11 GMT 1
Jst nc ne vem o njej, sam filma se spomnem. A je bla ona zelo lepa ali pa obdarjena?
Namrec, ce pomislim da bi mi na bojiscu neka po cinu parkrat visja EDINA zenska v vojski, ki bi bla totalna bejba, pomeziknla al pa me lepo pogledala in se mi prijazno nasmehnila vam povem da bi se resnicno potrudil v boju. Si pa tudi z lahkoto predstavljam ce je kdorkoli obljubil vojakom, da recimo ce prezivijo oz posameznik, ki doseze to in to, si jo lahko privosci/jo. Seveda ta je mn cista varjanta^^
Torej a obstajajo kaksni zapisi, ki bi nakazovali na to da je bila lepa, oz bolj me zanima, ce so kaksni viri, ki pravijo da ni bila?
|
|
|
Post by administrator on Feb 21, 2006 13:26:37 GMT 1
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 21, 2006 15:33:34 GMT 1
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Feb 21, 2006 16:17:25 GMT 1
Veèkrat sem že bral, da je bila sicer kmeèko dekle, vendar (vsaj za standarde tistih èasev) precej lepo... Res pa je, da so Francozi povzdigovali njeno lepoto že zato, ker je paè bila Frencozinja. Kar pa se tega tièe Simon, ona je bila zalo pobožna, in daleè od tega, da bi bila neka prostitutka ali kaj podobnega.
|
|
|
Post by administrator on Feb 21, 2006 17:25:24 GMT 1
Saj ves, Blasius, da se casi spreminjajo.... Ze za casa njenega zivljenja so jo imeli za radodajko, Shakespeare je vanjo umestil novorojencka, za katerega ni natancno vedela, kdo je oce in tako naprej. Ce imas svoje mnenje o njej, ti ga nihce ne more vzeti. Dejstvo je, da je svetnica v katoliski Cerkvi in zgodovinska dejstva potrjujejo od kod je bila, iz kaksne druzine in kaj je naredila ter kako je umrla. Ostalo pa je osebna stvar, ne?
|
|
|
Post by Arnora zu Reickholt on Feb 23, 2006 13:43:44 GMT 1
V današnjem Poletu (priloga èasnika Delo), torej dne 23.2., se nahaja pogovor z našim Compagnionom Christophom.
Zelo fajn!
|
|
|
Post by administrator on Feb 28, 2006 18:46:09 GMT 1
Pa na fotki je tako mefistovski....
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Feb 28, 2006 19:10:25 GMT 1
A bi lahko prosim ta èlanek kdo posekniru in dal na net? Nimam Dela namreè...
|
|
|
Post by Adalheidis on Sept 25, 2007 8:42:57 GMT 1
|
|
|
Post by Bwaze on Feb 9, 2008 10:17:32 GMT 1
Zanimiv posnetek raznih tehnik dolgega meča po Sigmundu Ringecku in Petru von Danzigu (dva rokopisa srednjeveških borilnih veščin): de.youtube.com/watch?v=HC5FIyfI8TAFajn prikaz razpleta boja - napad, protinapad, odgovor na protinapad, odgovor na odgovor protinapadu... ;D
|
|
|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Mar 21, 2008 23:52:02 GMT 1
|
|