|
Post by Martin zu Stein on Jul 20, 2008 22:49:30 GMT 1
Aja, Zenite bi lahk zbiral. Kdo jih ima vec
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 22, 2008 15:43:31 GMT 1
And now for something completely different... Da ne bomo tako izven teme...
Antikvariat zraven bivše Metalke ima knjigo "Najlepši slovenski gradovi" Ivana Stoparja (izdana 2008) za 35 EUR, nova drugje je okrog 50 EUR. Mene sicer ni prepričala (me je Gorazdova stran čisto razvadila, tako glede informacij kot fotografij).
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 23, 2008 7:00:03 GMT 1
Kako naredimo top, pozno 15. stoletje: livinghistory.co.uk/forums/viewtopic.php?t=14533&highlight=Super prikazan potek izdelave, celo sestavnice z merami, tko da lahko takoj začnemo. ;D Sam virov za obliko pa ni, meni se zdi malo moderna. Res pa je, da o topovih nič ne vem (razen na katerem koncu NE stati). Ampak očitno bo, 3in Culverin c. 1460: Two-wheeled Eventually Gunners realised the advantages of a gun which could be fired from its carriage as well as merely being transported upon it. The first two-wheeled travelling carriage embodying the same basic features as a modern field artillery carriage , ie trail, axletree and wheels, appeared in France in 1461. Until about 1450, guns had no trunnions so the piece had to be secured to the trunk as explained above, while the trunk itself was hinged to the front of the trail so it could be elevated or depressed. The elevating gear shown on the carriage in the figure consisted of a wooden arc (or pair of arcs), with holes through which a pin could be inserted to adjust the trunk to somewhere near the required elevation. There appears to be no means of fine adjustment! Culverin Wrought iron BL field gun (Culverin) of Burgundian origin (1460-70). Calibre: 2.6 inches (6.6 mm) Length of barrel: 9ft 6in The trunk (or cradle) is hinged to the front of the trail.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 23, 2008 7:16:23 GMT 1
Ja, jaz sem prec za Cev se da kupt, kar se pa ogrodja tiče, pa ni problema... ;D Točka za na sejo
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 23, 2008 7:37:55 GMT 1
Hehe, a to bo Urban vlekel za prikolico? Bo pa kar problem stvar uskladit s slovenskimi zakoni. Ker v vsakem primeru je to top, kakorkoli gledaš. Zakon o orožju: www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200523&stevilka=777Po mojem spada semle: Kategorija D: 1. enostrelno dolgocevno orožje z eno ali več gladkimi cevmi, 2. plinsko orožje, 3. reprodukcije strelnega orožja, pri katerem se ne uporablja enovitega naboja, 4. možnarji, 5. staro orožje, 6. zračno orožje, 7. orožje s tetivo, 8. električni paralizatorji, 9. razpršilci. Orožje iz prejšnjega odstavka se glede pravic in obveznosti posameznikov, pravnih oseb in podjetnikov razvršča: – iz kategorije D 2. točka do vključno 5. točke v dovoljeno orožje, ki ga je potrebno prijaviti; Jeeee, lahko imamo top Sam mormo povedat. Ampak naprej ne najdem nič o tej prijavi, ki je očitno potrebna tudi za samostrel, Klemen. Priglasitveni list? Ampak to je čudno napisano... "Priglasitveni list dovoljuje posamezniku posest posameznega kosa orožja kategorije D brez pravice nošenja. Priglasitveni list izda oseba, ki je po tem zakonu pooblaščena za promet z orožjem, če ni v tem zakonu drugače določeno. " - Kaj pa če ga sam narediš? "Oprostite, gospod policaj, prijavil bi enostrelno dolgocevno orožje, katerega dolžina presega 60 cm, gre za reprodukcije strelnega orožja, pri katerem se ne uporablja enovitega naboja, top torej "
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 23, 2008 7:50:56 GMT 1
In zelo zanimiva reč, na katero sploh nisem pomislil:
Could you afford it? Never running the van to transport it, if the crew are on the ball that gun is burning 1/6th of a kilo a bang. at three shots every 5 minutes that could be about £50 - £100 in a battle depending where you buy your powder.
You'd be better with a drug habit!
In 25 years of reenacting and 15 years of having the honour to be a member of The Kynges Ordynaunce I have never been able to afford any of it, but thats never been the point.
If we ever have an "on the ball crew" I can assure you we would not fire 3 shots in 5 minutes unless we were asked very nicely to. You get a powder allocation you shoot it. Powder is there until it isn't, then you have to make do with polearms and Lancastrians or Frenchmen to hit.
Nah can't afford drugs Dave I spend too much on my hobby
;D
Kaj če kar na koko prešaltamo, je cnej?
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Jul 23, 2008 7:54:14 GMT 1
Matr, bomo pa res kot Company of Saint-George, hehe.
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Jul 23, 2008 7:56:28 GMT 1
Sj ni treba vedno strejlat. Top lahko tudi samo stoji, ali pa se ga nabije samo s smodnikom. Èeprav, morda bi bilo v tem primeru pametno imeti kakšnega pirotehnika ... Srednjeveški skupini razgnalo top ...
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 23, 2008 8:16:34 GMT 1
Pirotehniki so za to, da stvar razžene, jaz bi imel raje navodila kakšnega puškarja. ;D Čeprav ne vem, če v Sloveniji kdo to obvlada. Možnarje že delajo, ampak to je pa čist druga beštija.
In ravno najbolj pomembne stvari na delavniški risbi od "The Kynges Ordynaunce" manjkajo - debelina sten cevi za top, pa ni kakšnih drugih podatkov o materialu razen da je '2" hydraulic pipe'.
No, sej stvar se da tud preračunat, sam če bova ja pa Klemen računala (tako kot kole za nov šotor), potem bi se pri prvem streljanju dobro vkopal.
Aja, pa če to naredimo, potem praktično odpade vse drugo, kar bi počel moški del naše skupine na prireditvi, ker bo toliko dela s topom. Potem bomo samo srednjeveški topničarji, + pletenje vrvic in podobna domača opravila. ;D
In dvomim, če bi ga slovenske srednjeveške prireditve sploh hotele. Top nekako ne zveni preveč srednjeveško, tale pa še celo zgleda zlo napoleonovski. Jaz bi kar ostal pri samostrelih in helebardah, pa mogoče kakšno arkebuzo za začetek, če se nam bo zaželel pokanja (tudi fan paše zraven paveze).
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 29, 2008 9:31:57 GMT 1
|
|
|
Post by Clement Gojski on Aug 9, 2008 10:07:03 GMT 1
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Sept 10, 2008 18:08:14 GMT 1
tole je pa eden najbolj ljubkih v angleščino prevedenih zgodovinskih stavkov, kar sem jih kdaj prebrala:
In the hamlet of San Marco, where today stands a chapel, were found traces of a necropolis above which was probably erected a newspaper dedicated to the god of war.
|
|
|
Post by Bwaze on Sept 10, 2008 18:11:45 GMT 1
Haha, no ja, sej rimljani so bli zelo napredni s svojimi javnimi stranišči in kanalizacijo, hamburgerji in betonom... Ampak bogu vojne bi pa jaz kaj drugega postavil kot časopis. In arheološke metode so se v zadnjem času zelo izboljšale, če že ostanke tega najdejo!
|
|