|
Post by Clement Gojski on Jan 5, 2007 18:14:23 GMT 1
Pozdravljeni! Že precej casa se dogovarjamo, da bi se enkrat na teden dobili in poceli stvari povezane z srednjim vekom, kot so šivanje srednjeveških oblek, izdelovanje manjših predmetov, cevljev... Koncno lahko sporocim, da imamo vsak torek na gimnaziji Vic rezervirano ucilnico od 15.00 pa do 19.00. Naslednji torek smo 9.1. in bi se lahko že dobili vsi zainteresirani. V planu je predvsem šivanje oblek, ker precej ljudi še nima kompletne srednjeveške obleke. v Nadaljevanju bi si lahko pogledali tudi kak film ali pa dokumentarec (morda pri župniku nafehtam projektor ), poslušali kako predavanje... Ta termin pa bo uporabljala tudi glasbena delavnica. Popoln program bom objavil kasneje, seveda pa bomo delali tisto, kar bo vsem po volji. Torej... ima za naslednji torek kdo kako posebno željo, kaj bi poceli? Morda bi zaceli z kako bolj enostavno stvarjo, kot je kapuca ali pa srajca? za oboje imam kroje, blago pa bi moral prinesti vsak sam, oziroma ga grem lahko kupiti, ce se prej dogovorimo. Lp
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 5, 2007 19:06:24 GMT 1
yey, konèno bomo zaèeli z delavnicami!!! meni kapuca ustreza, ker je še nimam, srajèka malo manj, ker trenutno nimam blaga zanjo, ampak saj je obleka za pupe nekaj zelo podobnega, za to pa imam blago (pa še prav lepe barve).
|
|
|
Post by Adalheidis on Jan 8, 2007 10:40:57 GMT 1
Jaz sem si med prazniki zašila spodnjo srajco. Ročno. Tako da bi prišla, če bi mi kdo znal pomagati pri ženskem pokrivalu - kapoci, peči ipd., drugače pa kdaj drugič. LP
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jan 8, 2007 10:51:52 GMT 1
Pridna, si se le spravila šivat!
Mislim, da se je Tina nekaj ukvarjala z ženskimi pokrivali. Kdo drug ti verjetno ne bo znal pomagat.
|
|
|
Post by Adalheidis on Jan 8, 2007 16:00:55 GMT 1
Tudi nogavice bojo kul, ali pa predpasnik. Samo res bi mi koristilo, če pride kdo, ki je to že delal, drugače se lahko s tem ubadam sama doma.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 8, 2007 17:44:47 GMT 1
klemen si je sam naredil že dve kapuci, sicer sta obe 'moški', toda take so nosile tudi ženske (imam nekaj primerov od 13 do 15C, celo iz slovenije!). tip t.i. odprte kapuce, ki ga najpogosteje vidimo na upodobitvah na ženskah, jaz zaenkrat poznam samo iz francoske/burgundske umetnosti. peèe še nisem poskusila izdelati, sem si pa že nekajkrat ogledovala razliène kroje. v bistvu je to lahko že èisto preprost pravokoten kos blaga s stranico okoli meter in pol do dva metra, ki si ga nekako pritrdiš na glavo. kako, je pa vprašanje, ki me še vedno dokaj muèi. bi z veseljem preizkusila kaken naèin. sem si v ta namen priskrbela tri srv igle. jaz imam izkušnje z nadkolenkami, sem si jih naredila lani poleti (žal sta še vedno obe levi, ker še nisem imela èasa prešit enega podpata). imam kroj, ki bi ga bilo treba sicer malce priredit, vendar je èisto uporaben, tudi za dokolenke. predpasniki so tudi razlièni. najbolj preprost je seveda kos blaga, zataknjen za pas. ampak najbrž nimaš tega v mislih, kajne? jaz imam namen šivat volneno kapuco, ker je še nimam, z veseljem pa prinesem s seboj kroj za nadkolenke ali kakšno stvar v zvezi s peèami, èe želiš.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 9, 2007 14:30:39 GMT 1
ps: èe nimate èasa priti toèno ob 15h, si ne belite glave. lahko pridete tudi šele ob 16h ali 17h, vas nihèe ne bo kregal.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 11, 2007 16:18:37 GMT 1
èeprav smo bili samo štirje, smo se imeli fino in bili zelo pridni. klemen in blaže sta si sešila rokave za srajco (vsak za svojo, da ne bo pomote), ajda je eksperimentirala s krojem za nadkolenke, jaz pa sem si zašila volneno kapuco. upam, da se na nasljednji delavnici sreèamo v še veèjem številu!
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jan 23, 2007 12:16:02 GMT 1
Pozdravljeni!
Pred mesecom dni sem sporočil, da smo dobili učilnico na gimnaziji Vič in da bomo začeli z delavnicami. Preden sem se odločil, da delavnice sploh bodo, sem spraševal okoli, kakšen je interes in naletel na relativno pozitiven odziv, saj je kar nekaj ljudi reklo, da jih to zanima. Sedaj delavnice obstajajo, a ljudi ni! Prosim vas, da mi tisti, ki vas to zanima in imate namen obiskovati delavnice(seveda ni potrebno vedno priti) pošljete mail na klemen.spruk@gmail.com . Tako bom lahko ocenil, če se zadevo sploh splača nadeljevati.
Hvala za vaš odziv!
Lp, klemen
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 22, 2007 18:31:40 GMT 1
naslednji teden delavnica odpade, ker je šola zaprta zaradi zimskih šolskih poèitnic.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 15, 2007 18:50:23 GMT 1
|
|
|
Post by Bwaze on Mar 15, 2007 20:33:12 GMT 1
Sploh ni poceni. 20 $ / meter? Pri stella-inge, kjer sem jaz kupil loden, dobiš 100% volno že za okrog 10 EUR / meter, sam ima večinoma kose določene dolžine. stores.ebay.de/stella-inge-Shop_Stoffe-u-Zubehor_W0QQcolZ2QQdirZ1QQfsubZ5QQftidZ2QQtZkmIn "double knit wool" sploh ni za srednji vek, sorry. Mi rabimo "woven", za hlače je najboljši način tkanja "twill", sam žal po navadi to sploh nikjer ne piše. Knitting was known during the 15th century, but from all evidence it was confined only to knit caps and ecclesiastical gloves and purses. Knitting originated in the Middle East and slowly spread north into Europe. By the 13th and 14th centuries, it had reached France, Switzerland, Germany, and Spain. There are 6 knit relic purses from Switzerland, all knit of silk. Several examples of knit silk ecclesiastical gloves from the 14th and 15th centuries are known. Paintings of the Madonna knitting clothing are seen around 1400. In the Buxtehude Madonna by Master Bertram of Minden, the Madonna is shown knitting a shirt using four needles, but there are no known contemporary examples of such shirts. All knit items known thus far were knit in the round. There is no evidence of knit hose, stockings, girdles, secular gloves, or gaiters. There is, however, good evidence of knit caps as common in late 15th century England. Excavations from Londorevealed two sections of knit material, knit in the round using stockinette-stitch, dyed with madder, which are believed to be from caps. Marjorie Clator of Rippon was listed as a cap-knitter in 1465, and licenses were given to cap-knitters in Nottingham in 1478. In 1488, the Capper's Act fixed prices of knit caps. Unfortunately, no caps have survived from the 15th century, and the best approximation which can be made for their shape and construction are several 16th century caps. These caps are woolen, and have a skull-cap shape, some with ear flaps. Some 16th century caps were flat caps with a narrow brim. All of the London caps from the 16th century were moulded, felted, and napped, and most were dyed a dark brown or black, although some were dyed with madder. These caps were not knit at home, but were an industry into themselves. _A History of Hand-Knitting_ Richard Rutt, BT Batsford, Ltd, 1987, 0-7134-5118-1 ( gives a good, critical discussion of evidence of knit garments from early Egyptian to modern ) _Textiles and Clothing: Medieval Finds from Excavations in London, 1150-1450_, E. Crowfoot. HMSO, 1992. (has archaeological finds from the 14th cent, info on yarn size & techniques)
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 16, 2007 16:16:58 GMT 1
zdej si pa èisto pokvaril moje veselje ob èudoviti barvi te volne. smrk.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Apr 22, 2008 15:02:56 GMT 1
Delavnica bo v nedeljo 27.4 v Kamniku! Začetek ob 10.00 ali prej, če se komu da. Vabim, da kdo proba kak srednjeveški recept v življenje spravt.
Plan: Šivanje šotora Glasbena
Prosim za prijave.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 22, 2008 15:26:04 GMT 1
jaz
|
|