|
Turban
Aug 22, 2007 13:28:57 GMT 1
Post by Caspar on Aug 22, 2007 13:28:57 GMT 1
Lep pozdrav vsem! Kak teden nazaj sem začel razmišljati, da bi si do prireditve v Celju naredil turban (oziroma kupil dolg kos blaga in ga ovil okoli glave . Sprva se mi je ideja zdela popolnoma sprejemljiva, saj na mnogih srednjeveških slikarijah (predvsem iz 15. stol.) lahko vidimo osebe (ki mnogokrat zgledajo zahodnjaško) s turbanom ali turbanu-podobnim pokrivalom. Vse te podobe sem na začetku zelo nekritično sprejemal, potem pa sem naletel na zanimiv članek, ki je govoril o orientalizaciji biblijskih likov (razen Jezusa) v umetnosti 15. stol. O tem bi verjetno kaj znala povedat tudi Ajda. Skratka, orientalizacija (katere glavni element je turban, tudi zakrivljen meč in recimo dolga brada) je v bibličnih podobah zajela predvsem Žide (ki so postali podobni muslimanom), pa tudi ortodoksne kristjane, nekje sem zasledil s turbanom celo Jožefa. Tukaj se seveda postavi vprašanje, ali so turbanu podobna pokrivala dejansko nosili tudi na zahodu? Po tezi tega članka je to dokaj neverjetno. In res so posvetne podobe ljudi, ki nosijo turban zelo redke (ena zagotovo najbolj znanih je slika Jana van Eycka - Mož z rdečim turbanom (če se ne motim)). Po drugi strani pa pisni viri govorijo o križarjih v Zamorju, kako so sprejeli elemente arabske mode, začeli nositi drugačna oblačila, tudi turbane, in kako so se novi prišleki v Sveto deželo čudili njihovim oblačilom. To so verjetno počeli predvsem iz praktičnega razloga (klimatske razmere); bi pa tudi ne bilo zanemarljivo pomisliti, da so ta oblačila postala del ekstravagantne mode doma v Evropi. Vsekakor turban ni bil pogost, če je sploh bil sprejemljiv. V 15. stoletju je morda zaradi turške nevarnosti dobil sila negativen, morda celo bogokleten pridih. Po vseh teh dilemah verjetno turbana le ne bom imel na sebi. Čeprav, zakaj laghko uporabljam arabski instrument in ne tudi arabskega pokrivala ? Povejte kaj mislite, morda je kdo raziskoval še kaj več. Kot posladek pa prilagam še sliko mojega "turbanskega" poiskusa . www.registrytweaker.net/P8190013.JPG
|
|
|
Turban
Aug 22, 2007 14:07:43 GMT 1
Post by Tinka z Gradišèa on Aug 22, 2007 14:07:43 GMT 1
to je pa zanimivo vprašanje. èe vtipkam 'turban' v digitale bildsammlung, mi vrže ven okoli 500 upodobitev tega pokrivala, za katero veèino se zdi, da sega ravno v drugo polovico 15. stoletja in prvo polovico 16. stoletja (poleg 'turbana' imajo v imeniku še 'turbanbinde', 'turbanhaube', 'turbanhut', 'turbankrone', 'turbantuch' in 'turbanwulst', za katere sicer nisem preprièana, da so vse pokrivala, nekaj jih je pa vsekakor). hiter pregled seveda ne more reèi, ali jih veèino nosijo židje in druge v srv nepriljubljene osebe, ali ne. verjetno ga. nosi pa ga tudi vsaj eden izmed treh kraljev. veèina upodobitev je žal cerkvene narave, tako da je vprašanje posvetnega nošenja turbana še oteženo. potem so tu tudi ženska turbanasta pokrivala, ki morda tudi spadajo v to kategorijo. možnost, da so postali turbani nepriljubljeni v èasu turških vpadov, je zelo verjetna. zelo verjetno pa so prišli na zahod že veliko prej, z arabci in trgovanjem (benetke). spomnim se nekega èlanka o orientalizaciji (ženskih; za moška se ne spomnim) oblaèil na zahodu. orientalizem se oèitno ni samo enkrat pojavil v zahodni modi. eden od vzrokov, zakaj so križarji in trgovci na vzhodu zaèeli nositi vzhodnjaška oblaèila, je bila morda praktiènost zaradi podnebja. drugi bi lahko bili naprednejša kultura ali boljši trgovski pogoji. lepo izgleda! še pogled imaš bolj arabski.
|
|
|
Turban
Aug 22, 2007 19:01:36 GMT 1
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Aug 22, 2007 19:01:36 GMT 1
Kar se praktiènost tièe, bi rekel, da so oblaèilne navade Orienta izvirale bolj iz praktiène narave, saj so podobne po vsem Sredozemlju, kot pa iz neke naprednejše kulture (berberska Tripolitanija je poznala sila podobna oblaèila kot Damask, le da je bilo v slednjem verjetno bogatejše tkanine). Èe sledimo osnovnim kosom oblaèil (kaftan, srajca, obuvala, pokrivala) opazimo, da so zelo podobna od Maroka do Zanzibarja, z izjemo Arabije in Otomanskih teritorijev. Vsekakor naèin oblaèenja, ki v Transalpinskih deželah nikakor ne bi bil praktièen, marveè tudi nevaren za življenje (bi si kdo upal na sprehod po jesenskem gozdu neke Šampanje, Švarcvalda, Notingema ali ilirskega Bohorja v kaftanu? ) Vsekakor bi pa tudi opozoril pred rahlo anakronistiènimi viri iz kolonialistiènih èasov, najbolj 18. in 19. stol., ko orientalizacija doživi bum v Evropi. Btw, arabska lutnja je bila v Evropi sprejeta že veliko pred Turki, ki v naše konce dejansko prinesejo strah pred Orientom, provansalski razcvet trubadurstva jo že pozna. No hustle there. Po drugi strani pa si drznem misliti, da obstaja malo morje naèinov vezanja turbanov, od arabskih "šal okoli pleše" do turškega baroka desetih metrov svile. Z umetniškimi slikami si ne bi preveè pomagal, umetnik je marsikateri biblièni upodobitvi želel pustiti vtis ekzotike. Mislim, da ni šlo toliko za teološko naravo upodobitve, kot za ustvarjanje atmosfere fantastike in neverjetnosti. Kot današnji Sci-Fi.... Vsekakor pa zelo zelo dobra ideja, Caspar, in jo furaj naprej! V dednih avstrijskih deželah bi te morda kdo zaradi strahu naganjal z vilami, vendar bi pa v enem Toledu, Marseillu, Rimu, Palermu, Neaplju, Jeruzalemu (Deus vult ), Parizu bil deležen velike pozornosti in mežikanja.
|
|
|
Turban
Aug 22, 2007 19:57:14 GMT 1
Post by Caspar on Aug 22, 2007 19:57:14 GMT 1
Arabska lutnja ('ud) je postal pomemben del inštrumentskega korpusa Evrope vsaj na začetku 12. stol. (Za Marcabru-ja se gotovo ve, da ga je videl v Španiji, sicer pa je bil ze Guillhem IX. Akvitanski v Španiji na križarski vojni). Ampak ni postal ideološko sporen (tako kot mnoge druge arabske stvari, ki so pristale pri nas) Mislim pa da je treba pri obravnavi turbana ločit ideološko/simbolno in praktičeno stran. Ideološko nesprejemljiv, vsaj pri nas gotovo postane s turško nevarnostjo, turban postane simbol Orienta, Islama, Turkov (in njihovega klanja), dejansko ga še danes nekoliko laično povezujemo prav s temi pojmi, ne glede na to, kot si že rekel Romuald, da je to stvar celotnega Sredozemlja, podnebnih razmer, pragmatičnih vzrokov. Vsekakor se mi zdi, da si ne bi želel s takšno opravo sprehajat po kaki vasi na Dolenjskem v tistem času . Res pa je, da je malo morje načinov vezanja turbanov. Jaz sem želel nekoliko posnemat arabski (bližnjevzhodski) način. Vseeno pa, če izključimo ta pragmatični moment in morda celo ideološki, je turban verjetno postal nekakšen ekstravaganten kos obleke v zahodni Evropi, če ne v srednjem veku pa nekoliko kasneje (menda je bil na zahodu kar pogost). Ta Eyckova slika me res fascinira! Kakorkoli, Romuald, morda se res odpravim v Jeruzalem po tisto mežikanje (Deus lo volt!)
|
|
|
Turban
Aug 23, 2007 22:58:30 GMT 1
Post by Bwaze on Aug 23, 2007 22:58:30 GMT 1
Po ogledu slikc na Imareal bi težko rekel, da je turban uporabljen kot fantazijski ali eksotični dodatek na sliki, ki bi dogajanje postavljal nekam na Jutrovo. Običajno je upodobljen skupaj z ostalimi običajnejšimi pokrivali, obleka "oturbanjencev" pa tudi ni drugačna od ostalih oseb na slikah, in marsikdaj gre za dobro poznane tipe evropskih oblek.
Prav tako nisem opazil uporabe turbana za označevanje "bad guyev". Na prvi pogled se morda res zdi tako, ampak takšne so pač te slike - križani Jezus ali razni upodobljeni svetniki / mučeniki imajo svoja tipizirana oblačila (prepasica ali "zavese"), v običajnih civilnih oblekah so običajno okoli stoječi zlobni "rimski" vojaki. Ampak sem našel tudi kar nekaj slik, kjer turbane nosijo mučenci ali pa kakšni popolnoma obrobni in nevtralni liki, za katere je še manj verjetno, da bi bili deležni kakšnih hudih ideoloških predelav (razen morebitne orientalizacije).
Ne vem, meni se zdi, da turban tu v srednji Evropi verjetno ni bil tako šokanten kos oblačila - če ne drugje, so ga ljudje neprestano srečevali na freskah in slikah, na kipih, mogoče tudi v živo pri kakšnih pasijonskih igrah in podobnih uprizoritvah bibličnih zgodb. Ampak težko je pa kar reči - to so pa ljudje res vsakodnevno nosili.
Potem bi isto lahko trdili za svetniške sije in krone. ;D
|
|
|
Turban
Aug 24, 2007 17:33:16 GMT 1
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Aug 24, 2007 17:33:16 GMT 1
Meni se pa zdi, da je turban v kombinaciji z vrhnjim delom neke subpušèavske cone (plašè or something) indikator, da se stvari postavljajo v sfero Orienta. Seveda pa bi tukaj bil pazljiv in se ne omejeval na geografsko razlago. Orient je svet bibliènih oèakov in marsikdaj izhodišèe za kakšno nabožno upodobitev. Tudi èe kakšno muèeništvo poteka v srednjeevropskem gozdu, vidimo kakšen folk v turbanih. Morda bi lahko ti povedi povezali. Poleg tega se spomnim upodobitve Janeza paleologa iz druge pol. 15. stol, ker ima ta bizantinski cesar prav krasen turban v zlatem vezenju ipd. Zakaj? Ne vem, zakaj je pa Byron nosil turban? Hecam se. Morda zato, da se poudari lavishness of the court? Btw, enako so Evropejci trdili za "mlade žrebce", ie "križarsko" plemstvo.... Jezusova prepasica je tam zato, da se ne vidijo spolovila. Krone in svetniški siji so pa že regalije in ne sodijo veè v to temo. Sredi 16. stol. bi na turban v naših krajih morda reagirali tako, kot bi danes, èe bi se na Tromostovju pojavil z majico Ich bin Laden. Kdo bi zamahnil z roko, komu bi se pa odpelo in bi me zaèel ganjati? Vsekakor bi pa ne ostal neopažen. Še vedno sem pa mnenja, da se negativno sprejemanje Orienta bolj nanaša na Turke in njihove vpade, kakor pa na ostale sredozemske kulture.
|
|