|
Post by Clement Gojski on Mar 21, 2007 21:38:22 GMT 1
Dajmo v ta topic nalimat kakšne lepe slikice lepih gradov, ki smo jih obiskali ali pa jih še bomo. Jaz bi začel z enim res lepim gradičem. Ko smo se 14 dni nazaj potepali po Brežicah in okolici smo se na poti proti dobu ustavili na gradu PIŠECE(Pischätz). Grad leži na severnem delu Bizeljskega, severozahodno nad vasjo z istim imenom. Zgrajen je na gričku, obdajajo pa ga stara drevesa in tu pa tam kaka ogromna sekvoja. Na njem so gospodovali vitezi Pišečki. Leta 1266 je omenjen vitez Konrad, grad pa prvič šele leta 1329 kot haus Pischaetz. Ko so sredi 14. stoletja vitezi izumrli, so grad upravljali nadškofovi oskrbniki in upravniki, med njimi plemiči Dobrnski, Mordachsi, Brestaniški, leta 1595 pa ga je kupil baron Inocenc Moscon. V lasti te rodbine je ostal grad do konca druge svetovne vojne. Grajsko jedro tvori mogočen štirinadstropen romanski stolp kvadratnega tlorisa, visok šestintrideset metrov (leta 1780 so stolp znižali za eno nadstropje), kateremu so v renesančni dobi prizidavali stanovanjske trakte. Grad so temeljito predelali v drugi polovici 19. stoletja. Po drugi svetovni vojni so bila v njem stanovanja.. Največji hec pa je, da je grad kupila država, EU pa z sredstvi pomaga pri obnovi. Čeprav je za zdaj obnovljena samo zunanjost in pa stene notranjega dvorišča, izgleda super . Vsa čast! Če bi se vseh gradov takole lotili... V gradu naj bi se odvijalo nekaj stvari v povezavi z precedovanjem Slovenije EU, kasneje pa naj bi bila v gradu vinska akademija. Bolj natančen opis gradu najdete na Gorazdovi strani na netu: www.gradovi.net/show.php?id=35&lang=sloNekaj slikic:
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 22, 2007 18:02:29 GMT 1
pišece imajo res neverjetno sreèo, da so se jih lotili obnavljat. edino tisti okraski na slavoloku romanske kapele so malo hecni.
a veste, katera je najbolj znana znaèilnost pišec? je na eni od slik.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 24, 2007 17:48:02 GMT 1
kaj pa tale gradiè na nemškem?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 8, 2008 21:55:56 GMT 1
Danes sem imel nekaj časa, pa so mi pokazali ene par fajn stvari tukaj v Gradcu. Dvojne zavite stopnice. Čisto nora stvar!!! Tolk so nas prevzele da smo se pol ure igrali tam Žal nisem mogel lepo slikati Mimogrede smo pa videli še en lep portal: No, jutri pa morda še kaj več
|
|
|
Post by Adalheidis on Oct 18, 2008 20:59:17 GMT 1
spet Pišece - ravno urejam slike, pa sem našla ene iz 2007, ko smo tam restavrirali freske v drugem nadstropju. No, spodaj v prvem je ena sobica, kjer so pod sivim beležem na dan pokukali medaljoni z upodobitvami gradov, ki so si jih mogoče lastili Mosconi enkrat v baroku... Med njimi so tudi Mokrice. Več na moji Photobucket strani. smg.photobucket.com/albums/v411/Auranoir/
|
|