|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 18, 2007 19:46:20 GMT 1
rabim majhno pomoè.
kakšni stiki so obstajali v 15. stoletju med našimi deželami in anglijo? je bilo kako trgovanje v to smer? je kdo šel tja na romanje? so šli kaki sinovi na vojsko? predvsem me zanimajo ljudje, ki so od tod hodili tja. tak!
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Jan 18, 2007 21:42:02 GMT 1
Moèno dvomim da so bili stiki nevem kako dobri. Pomoje da trgovanja ni bilo, edinole z Benetkami? Romarskih krajev v angliji prav veliko ni in pomoje da to ni bilo neko romarsko središèe. Kar se tièe vojske pa bi rekel da ne, ker mi ni logièno zakaj bi nekdo šel iz tukaj v anglijo, se prijavil vojski in nato odplul nazaj v francijo na bojišèa? Èeprav sem nekaj bral/slišal/gledal o Škotskih najemnikih ki so se v 15. stol. potikali po naših krajih (razlog, namen in izvor so mi neznani). vendar misli da veliko povezav z anglijo tudi oni niso imeli...
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 23, 2007 13:27:54 GMT 1
neke vrste trgovanje je moralo biti, pri nas se je dobilo angleško sukno. a bolj verjetno s posredniki; ne da bi trgovci sami tja hodili. pri nas so štrene mešali škotski kramarji.
tako kot vsaka dežela ima tudi anglija malo morje lokalnih romarskih središè, najbolj znan romarski kraj pa je canterbury, v kentu, v 'delovanju' že od 1171. a nisem uspela najti podatka, da bi tja kdaj zašel kak prebivalec naših krajev. najdlje so prišli v aachen in koeln. zakaj bi pa potem šel v jeruzalem ali pa v compostelo? iz enakega razloga.
|
|
|
Post by Bwaze on Jan 23, 2007 20:57:03 GMT 1
Škotski kramarji? ;D Zbornik "Gotika - svet predmetov" se kar na široko razpiše o romanjih, ampak Anglije ni med priljubljenimi cilji (Rim, Santiago, Aache, Koeln, Palestina). Čisto možno, da je kdo zašel tja (in celo prišel nazaj), ampak po mojem v srednjem veku Anglija za nas celince ni bila nič posebnega. A je možno, da je "angleško sukno" le ime za vrsto blaga? Kot vem, so angleži ogromno volne izvažali na "nižje dežele" (Low Countries, Belgija in Nizozemska), kjer so bili veliki tkalski centri skozi cel srednji vek. In po 1480 so bile te dežele Habsburške, se pravi - naše. No ja, o trgovini v srednjem veku vem veliko premalo...
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jan 24, 2007 12:58:10 GMT 1
v 15. stoletju se obrtniki in mesta na veliko pritožujejo nad škotskimi kramarji, ki jim odjemajo posel.
verjetno je možno. vilfan v èlanku o predpisih o obleki in blagu v policijskih redih 16. stoletja (prvi osnutek je maksimilijanov, ki pa prikazuje stanje še zadnjih desetletjih 15. stoletja) govori o angleškem suknu, ki naj bi bilo celo konkurenèno domaèemu. bi morala še enkrat prebrat, pa ga nimam.
|
|