|
Post by Tinka z Gradišèa on Sept 21, 2006 14:45:32 GMT 1
že kakih 14 dni me muèi dilema, ali so dekleta in žene za pasom nosile tudi usnjene torbice, ali samo mošnjièke in manjše torbice iz blaga. morda kdo ve? usnjena torbica v temle smislu:
|
|
|
Post by Adalheidis on Oct 1, 2006 10:54:45 GMT 1
Zaenkrat tega nisem zasledila na nobeni podobi. Mošnjiček pod obleko običajno. Našla pa sem eno fajn stran (tole lahko kasneje zbrišete, mogoče ga celo že imate pod povezavami): cadieux.mediumaevum.com/15thc-costuming.html
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Oct 1, 2006 12:20:00 GMT 1
Po pravici povedano ne vem, ampak predvidevam da je to bol moška zadeva. Takrat so bili paè zelo striktni kaj je za moške in kaj za ženske, tako da bi reku da ženske tega niso nosile.
|
|
|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Oct 2, 2006 9:00:43 GMT 1
So bili bolj striktni (whatever that means), vendar gre za cisto navadno pomagalo iz usnja. Ce so tete skrbele za gospodinjstvo in posest, nosile cele sope kljucev in noze, sekale in nosile drva, hodile na pot in na romanja, opravljale vrsto obrtnih dejavnosti celo hodile na lov in ribolov- zakaj potem ne bi nosile usnjene torbice, v kateri so imele spravljeno manjse orodje ali kaksno pomagalo, katera bi navadno platneno mosnjo strgale? Cisto iz prakticnega vidika.....
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Oct 4, 2006 7:34:14 GMT 1
Zaenkrat tega nisem zasledila na nobeni podobi. Mošnjiček pod obleko običajno. Našla pa sem eno fajn stran (tole lahko kasneje zbrišete, mogoče ga celo že imate pod povezavami): cadieux.mediumaevum.com/15thc-costuming.htmlooo, spet dela! ene par mesecev stran ni bila dostopna. yey! mislim, da je med našimi linki še ni, je pa med mojimi že dolgo.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Oct 4, 2006 7:37:14 GMT 1
So bili bolj striktni (whatever that means), vendar gre za cisto navadno pomagalo iz usnja. Ce so tete skrbele za gospodinjstvo in posest, nosile cele sope kljucev in noze, sekale in nosile drva, hodile na pot in na romanja, opravljale vrsto obrtnih dejavnosti celo hodile na lov in ribolov- zakaj potem ne bi nosile usnjene torbice, v kateri so imele spravljeno manjse orodje ali kaksno pomagalo, katera bi navadno platneno mosnjo strgale? Cisto iz prakticnega vidika..... moje mnenje takisto, žuli me edino to, da ne najdem nobenega dokaza, da ga lahko porinem pod nos skeptikom .
|
|
|
Post by Adalheidis on Nov 9, 2006 19:00:23 GMT 1
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Nov 9, 2006 19:17:44 GMT 1
galerijo so super, ampak nisem našla nobene pupe s takšno torbico.
|
|
|
Post by Adalheidis on Nov 10, 2006 12:45:20 GMT 1
Sori, nisem mislila na torbice, ampak ne vem, kje naj objavim zanimive linke. Upam, da nisi šla pregledat vseh slik v upanju, da sem kje videla to torbico. Se opravičujem.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Nov 10, 2006 17:26:02 GMT 1
èisto vsej pa res nisem mela èasa it gledat. postrani sem nahitro preletela galerije in odprla slikce, kjer so bile kake pupe gor. bomo nov topik odprli, ane, da bojo vsi zanimivi linki gor.
|
|
Margareta Celjska
obiskovalec ali križar???
Kdor nosi zvezde v svojem grbu, ta naj se tudi dviga k zvezdam.
|
Post by Margareta Celjska on Nov 11, 2006 21:13:42 GMT 1
cadieux.mediumaevum.com/purse.htmlTole je še en link do strani s torbicami....ampak ni žal nobene pupe gor....vsaj ne cele Se mi pa vsaj na fotki iz zgodnjega 16. stoletja zdi veè kot oèitno,da je na sliki ženska Edit: ubistvu je skoraj isti kot Ajdin...
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Nov 13, 2006 22:39:50 GMT 1
jaz tudi mislim, da je na tisti fotki ženska. ampak to še vedno ni taka torbica, ki jo išèem. tem oblikam sem zaèela praviti taške, da jih razlikujem od torbic. na pas so navadno pritrjene kar s 'pokrovom' ali z vrvico/trakcem, nimajo tako širokih zank kot torbice. torbice so bila najbrž tudi samo usnjene, taške pa tako usenjene kot iz blaga.
jp, res je ista stran. vseeno hvala!
|
|