taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Jul 25, 2007 23:30:08 GMT 1
Pozdravljeni
Sem nov uporabnik na tem forumu, zato me zanima če bi mi lahko odgovorili na nekaj vprašanj. Čeprav še nikoli nisem bil na kakšni srednjeveški prireditvi ali celo nosil oklepa me zadnje čase mika da bi sestavil verižno srajico al pa vsak kapuco. Ker pa s tem nimam nikakršnjih izkušen me zanima če se je kdo od vas že lotil podobnega projekta. Če se je kdo od vas lotil kaj podobnega me zanima kakšno žico ste uporabili, katere klešče(jih je bilo treba kaj prirediti) ali ste obročke samo speli ali zakovičili in podobno??
Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovore.
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 26, 2007 18:48:36 GMT 1
Tudi jaz nisem sestavil verižnega oklepa, sem pa kupil nekaj kil žice, klešče za ščipanje in dvoje manjših kljunastih klešč za sestavljanje obročkov. Aja, pa zelezno os za navijanje obročkov. Ampak to je bilo že davno tega... Te zanima nakup? ;D Obročke je do sedaj v Sloveniji kovičil samo Tomaž Lazar, pa še to bolj službeno (dela v Narodnem Muzeju). Naredil je eno majhno krpico verižnine in doživel razsvetljenje, odtlej lebdi centimeter nad tlemi. Staknjeno verižnino pa je kar pogosto videti, običajno gre za galvanizirano žico 1.4 - 1.6 mm, notranji premer okrog 8 mm, vzorec 4 v 1.. Svetujem ti, da se udeležiš kakšne srednjeveške prireditve (zdajle poleti jih je vse polno) in stopiš do kakšnega nastopajočega, rad ti bo pokazal zadevo. S staknjenimi obročki, seveda. Lahko pa kupiš v Indiji narejeno kovičeno verižnino in čas, ki ti bo ostal, porabiš koristneje: Ged Dressed for Battle, obstajajo tudi cenejše prodajalne, ampak te so angleži. Tole je njihova cenejša linija, kapuca je džabe: www.gdfb.co.uk/acatalog/Starter_Riveted_Maille.htmlIn tole dražja, razlika je v tem, da so zakovice pravilno klinaste oblike: www.gdfb.co.uk/acatalog/Medieval_and_High_Medieval_Maille.htmlZ kaj pa bi rabil verižnino? Za plavanje med morskimi psi? In dobrodošel na forumu, pa brez zamere za šale. ;D
|
|
taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Jul 26, 2007 22:42:10 GMT 1
Zanima me kakšne debeline je žica in pa koliko bi hotel za vse skupaj ali pa kašen del posamezno. Za Tomaža Lazarja sem slišal lansko leto v aprilski izdaji revije ŽiT vendar sem pozabil njegovo ime. Glede srednjeveških prireditev sem omejen z javnimi prevozi ker izpita nimam. In ja zanima me sklenjen verižni oklep in ne kovičen, ker mam za kaj takega premalo izkušenj. Verižnega oklepa ne potrebujem za nobeno rabo vendar me zanimajo orožja in oklepi vseh vrst in obdobij pa še rad sestavljam stvari. Za začetek ne bi šel delat oklepa ampak bi raje naredil kapuco ali ramenski del oklepa. Za razne zadeve iz indije nimam denarja če ne bi bil že njihova najljubša stranka. Lep pozdrav taurus
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 26, 2007 22:58:28 GMT 1
Pozdravljen! Jaz sem do zdaj naredil že 2 srajci in eno kapuco, vse iz sklenjenih obročkov. Če boš rabil kakšen nasvet, ni problema. Moje mnenje je, da je škoda denarja, predvsem pa časa, za verižnino iz sklenjenih obročkov. Izdelava take srajce traja kar precej časa in škoda je delati nekaj, kar ni avtentično in te, morda že čez nekaj mesecev, ne bo več zadovoljevalo. Z malo več truda se človek lahko spravi delati kovičeno verižnino, ki je povsem avtentična. Meni je žal, da sem naredil vse tri stvari, bolje bi bilo, če bi si recimo naredil samo kapuco, pa da bi bila ta prava. Čez čas ti površni posnetki nekih stvari niso več všeč in potem stremiš k vedno boljšim stvarem. Bolje porabiti 500ur dela za nekaj, kar bo res dobro, kot pa 300ur za nekaj kar je tako tako. To je le moje mnenje, odloči pa se sam! Če boš naredil kovičeno verižnino ti plačam pivo
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Jul 27, 2007 10:43:30 GMT 1
Mimogrede, Tomaž Lazar je naredil iz kovièene verižnine celo kapuco, ne samo ene zaplate ...
Kar pa se tièe njegovega èlanka, daljša in bolj podrobna izdaja je izšla v reviji za muzealce Argo. Mislim, da bi nekje doma moral ta èlanek tudi imeti.
|
|
taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Jul 27, 2007 16:42:03 GMT 1
Clement problem je v tem da jaz ne vem kako delati kovačeno verižnino in bi mi moral nekdo to najprej pokazati. Martin na hitro sem pogooglal in nisem dobil nobenega članka samo to da je bilo v reviji Argo in pa ŽiT vendar to sem že vedel. ;D Lep pozdrav taurus
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 27, 2007 18:51:15 GMT 1
Išči "riveted maille", tega je na gaziljone. Rabiš malce več orodja (da se ga tudi kupit, klešče za prebijanje luknjic in za zakovičenje zagozd). In seveda dlje traja.
|
|
taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Jul 27, 2007 22:10:38 GMT 1
Emm in kakšno žico naj potem uporabim glede na to da je treba vsak oborček sploščiti in preluknjati?
|
|
|
Post by Bwaze on Jul 28, 2007 6:23:11 GMT 1
Nekaj kilogramov glavanizirane žice debeline 1,6 mm, pa metrski železni drog premera 8 mm za navijanje žice.
In glej ga no, ravno to se mi valja po drvarnici... ;D
Zdaj pa resno - vsa prava srednjeveška verižnina, ki sem jo videl v živo, je precej tanjša od 1,6 mm. Ta debelina obročkov je bila izbrana bolj za staknjeno verižnino, kjer bi bila tanjša žica prešibka in bi se obročki razklenili že pri oblačenju in slačenju. Pri kovičeni verižnini jo lahko odneseš s precej tanjšo žico, kar pomeni lažji oklep. Je pa treba biti potem bolj pazljiv pri izdelavi. Splošči se običajno le del ob zakovici, ne cel obroček (čeprav so srednjeveški običajno rahlo sploščeni).
|
|
taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Jul 28, 2007 10:57:37 GMT 1
Sam a ne daje najboljše zaščite 2mm žica?? Aja kje bi lahko v sloveniji dobil klešče za luknje v obročke delat kupil.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 29, 2007 21:50:10 GMT 1
Seveda daje 2mm žica boljšo zaščito kot 1,6mm, še boljšo pa daje 4mm... Tu je treba narediti kompromis med zaščito in pa težo. Kakor je omenil že Bwaže, so srednjeveške verižnine ponavadi še tanjše od 1,6mm.
Dandanes za staknjeno verižnino uporabljajo 1,6 ali 2mm, kar nanese 10, ponavadi pa še nekaj kilogramov več. Jaz imam eno verižnino, ki je iz žice debeline 2mm, pa moram povedati, da zadeva ne zdrži vboda meča, tudi če ga le spustim z ene štiridesetih centimetrov, da prosto pade na verižnino. Podobna zadeva se nebi smela zgoditi pri kovičeni verižnini, ker kovica do določene sile preprečuje, da se obroček razsklene (seveda moramo vedeti, da verižnine niso narejene za zaščito pred vbodi, ampak bolj za zaščito pred vrezninami). Če je verižnina kovičena, torej nudi boljšo zaščito pri manjšem premeru žice (če primerjamo z "sklenjeno"), kar pomeni manjšo težo, kar je v boju ali na pohodu še kako pomembno.
Tudi jaz imam doma članek od kovičene verižnine. Če se boš pa spravil delati kovičeno zadevo, ti pa lahko predstavimo nekoga, ki je to že delal. Orodja sicer ne bo posodil, lahko pa ti da kak nasvet kako izdelati orodje in kako najlažje in najhitreje kovičiti obročke.
|
|
taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Jul 30, 2007 9:19:21 GMT 1
A bi lahko kdo od vas, ki je že delal tak oklep lahko posnel filmček ter ga dal na youtube ali pa mi ga poslal da bi jaz v živo videl kako se to dela.
|
|
|
Post by Clement Gojski on Jul 30, 2007 10:03:27 GMT 1
|
|
|
Post by Clement Gojski on Aug 3, 2007 10:49:55 GMT 1
Taurus, ti je že uspelo kaj narediti?
|
|
taurus
obiskovalec
Lokostrelec začetnik
|
Post by taurus on Aug 4, 2007 22:02:09 GMT 1
Ne moram še dobit vse . Drugače sm pa zadnje dni bil zaposlen z igranjem Mount & Blade-a.
|
|