|
Post by Romualdo Cadena de Lobo on Apr 6, 2008 19:50:11 GMT 1
Najdbo moraš obvezno prijaviti, muzej ima predkupno pravico, oni postavijo ceno... Celotna slovenska tla so takorekoč že rahlo neurejen depo Narodnega muzeja Slovenije. ;D Ne štekam, je to slabo? Saj so do sedaj bila slovenska tla zelo neurejen depo vseh preprodajalcev, ki so že ob samem plenjenju znali unièiti samo najdišèe in za relativno male denarje prodajali dedišèino v privatne zbirke. Koliko kmetov sem videl orati po starem Neviodunumu, da so izvlekli kakšno amforo ali kipec, ostalo je pa razbrazdano naokoli. Ali pa Povodnega moža vzamem za primer.... Ker sem, premoženjsko gledano, eden izmed proletarcev, se mi zdi bolje, da lahko dedišèino vsaj gledam v vitrini, saj je to edini stik, ki jo lahko imam z njo. Nekako se mi zdi slabo, da se kos dedišèine visoko zavaruje in spravi v privat sef, kot se je to zgodilo z marsikaterim artefaktom, ki bi lahko osvetlil preteklost in bi se lahko èesa nauèili ali pa z umetniškim delom, katerega so tako zaprli pred javnostjo.
|
|
|
Post by Adalheidis on Apr 14, 2008 17:55:52 GMT 1
sploh ni res, čisto lahko dostopen je, vsaj meni se vedno pojavlja na straneh, ki jih klikam za konservatorstvo. Mogoče vas bo tole zanimalo - stran Zavoda za varstvo kulturne dediščine, zelo lepo narejena. www.zvkds.si/
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 24, 2008 21:32:20 GMT 1
|
|
|
Post by Bwaze on Apr 28, 2008 17:38:06 GMT 1
Uuu, zanimivo! Stvar ni tipičen izdelek Terrija Jonesa,v bistvu je dokumentarec delo Time Teama - Tony Robinsona (Baldrick iz Black Adderja) in kupa z zgodovino povezanih ljudi, ki za BBC delajo dokumentarce o "na juriš" arheoloških izkopavanjih. Trailerjev in izsekov je na YouTubu precej, o lončarjenju, čebelarstvu... Tole je uradna reklama: uk.youtube.com/watch?v=nxATq1RpJYI&feature=relatedBomo pogledali, ko bo po potočku priplavalo k nam.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Apr 29, 2008 10:18:33 GMT 1
|
|
|
Post by Bwaze on Jun 13, 2008 16:36:02 GMT 1
Ko sem raziskoval po netu za izdelavo voščenih tablic, te strani zagotovo še ni bilo gor: The Wax Tablets of the City of Toruń (The second half of the 13th century - 1530) www.archiwa.gov.pl/memory/sub_listakrajowa/index.php?va_lang=en&fileid=007Srednjeveško računovodstvo poljskega mesta Torun, ohranjeno na voščenih tablicah. Za razliko od večine najdenih tablic so to precej velike zadeve: (Biggest is 41.7 cm long and 21.5 cm wide whereas the smallest one is 25.5 cm long and 13.2 cm wide. The thickness of the tablets varies from 1.2 cm to 0.5 cm). Super detajli okraševanja platnic, vezave, celo izrezbarjen prostorček za stilus in kovinski stilus je na eni sliki! Slike so zanimive tudi zaradi ohranjene pisave na vosku, to je na netu drugače precej redko (tile poljaki pa kar naštevajo, kje vse na Poljskem se je to še ohranilo...). Ene so razmeroma nakracane, medtem ko so drugi napisi čisto "kaligrafski". Stran ima še nekaj drugih zanimivih rokopisov in dokumentov: www.archiwa.gov.pl/memory/sub_listakrajowa/index.php?va_lang=en
|
|
|
Post by Bwaze on Jun 13, 2008 16:43:57 GMT 1
Tole je en lep primer kaligrafije na vosku... Kako to nardiš
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jun 14, 2008 17:32:54 GMT 1
edino, kar lahko reèem, je: HUDO!!!
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Jun 14, 2008 18:44:37 GMT 1
Po mojem napises na isti nacin, kot na papir. Z nekim ostrim pisalom, ki je ploscato, vsaj tako se mi zdi.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Jun 8, 2009 8:14:53 GMT 1
|
|