|
Post by Leonora Aragonesa on Feb 11, 2006 10:07:21 GMT 1
Na Slovaškem sem zapazila zanimivo "malenkost", ki bi znala pripoči k boljši kvaliteti naših treningov."Vizma", to je na nek način znak, ki ti ga da sparring partner in pomeni, da je popolnoma skoncentriran in, da ga lahko napadeš.Vizma je podana v nasprotni smeri iz katere pride udarec, torej bi se lahko reklo, če napadaš "fon tag", ti da nasprotnik vizmo v nizki stav. Kolikor sem lahko opazila se uporablja le pri začetnem udarcu tudi kadar jih tehnika vsebuje več, njen glavni namen pa je,da se tudi nasprotnik skoncentrira na dogajanje, kar po mojem mnenju pripomore k temu, da oba kar največ odneseta od samega treninga.Mogoče se sliši kot malenkost ampak kaj pravite na to, da jo uvedemo tudi mi sedaj, ko bomo začeli z seki in brani?
|
|
|
Post by Martin zu Stein on Feb 11, 2006 14:30:14 GMT 1
A ni "vizva"? Sicer pa se popolnoma strinjam s tabo, ta reè je res potrebna.
|
|
|
Post by administrator on Feb 13, 2006 9:05:59 GMT 1
Zelo zelo zelo vesel, da slisim take stvari. ;D Morda se bo kdo spomnil, da sem ze leta 2004 po svojem prvem seminarju predlagal to isto otvoritev tehnike, pa se ni prijelo. Morda se bo sedaj, ko vec ljudi ve, za kaj gre.
Poleg tega pa je sama otvoritev zelo pomembna ze za tistega, ki jo izvrsi- zapomnimo si, stav mora biti VEDNO ta pravi, tudi ce je otvoritev zgolj "sportne" narave. Videl sem namrec ljudi, ki pri otvoritvi stojijo jako flegma, kar po mojem ni namen zadeve.
V boju otvoritev nadomesti stav in mecevalec, ki napada, mora vedeti, kako pri vsakem stavu odpreti boj.
|
|
|
Post by Andreas aus Dornberg on Feb 19, 2006 19:01:19 GMT 1
Točno to je tudi moje mnenje. In mislim, da če že delamo po sistemu Mojstra Koze, je to ena od osnovnih stvari, ki jih moramo upoštevati. S tem se tudi učimo refleksov, reakcij in odpravljamo eno hudo napako, da delamo neko vajo avtomatizirano. Vedno se moramo zavedati, da treniramo bojno veščino in kakšen je namen te bojne veščine. Če vaje ne izvajamo z namenom, ampak jo delamo kot roboti, je večinoma sploh ne moremo izvesti pravilno. Vsaj jaz osebno je ne morem. Vizva je znak, signal, ki nam ga da nasprotnik (sparing partner), ko je pripravljen, skoncentriran. Tako vemo, da lahko varno začnemo z napadom, sili pa tudi nas v koncentracijo pri vsaki ponovitvi vaje.
|
|
|
Post by Sigismund Fischer on Mar 2, 2006 22:24:39 GMT 1
Otvoritev se mi zdi res dobra stvar, ki čeprav je nekako malenkost, močno izboljša samo izvajanje vaje in te nekako prisili k večji koncentraciji. Poleg vsega kar ste ze povedali o tem bi mogoce se dodatno povdaril varnost, ki jo z uporabljanjem otvoritve povecamo. Mislim, da mora to biti tako kot zascitna oprema, obveza vsakega, ki trenira, da jo uporablja, ker se s tem poveca kvalitetna izvedba vaje in varnost. Jaz si stvar nekako takole predstavljam. Z zascitno opremo si zagotovim tisto osnovno fizicno varnost pred sekom, udarcem, ki ga pustim izvesti nasprotniku, ker je pac to koristno pri vaji. Z otvoritvijo pa se nekako mentalno zavarujem, da bi se mi zgodilo kaj nepircakovanega in bi lahko cudno odreagiral in s tem spravil v nevarnost sebe ali pa partnerja. Je pa res da tudi ce delam otvoritev se ne pomeni da sem mentalno pripravljen, ker tudi otvarjanje lahko postane avtomatizirano, še posebaj ce vajo dolgo ponavljamo. Ključna je koncentracija in ne otvoritev. Res pa je da nas otvoritev močno prisili k sami koncentraciji. Zdi se mi da bi morali to povdarjati tudi na treningih. Kaj pravite?
|
|
|
Post by Matija Omiški on Mar 13, 2006 15:28:37 GMT 1
Smisel otvoritve je, kakor jaz razumem, ravno v tem, da pokažeš da si pripravljen (seveda je mišljeno da to narediš takrat ko si pripravljen). Če to jemlješ pač kot samo en gib, razumem da se lahko zgodi, da pride lahko do avtomatizacije, sicer pa se mi zdi da sploh nebi smelo zgoditi da bi prišlo do avtomatizacije. Mislim da bi bilo treba kvečjemu poudariti pomen otvoritve.
|
|
simon
beau frere
|
Post by simon on Mar 21, 2006 13:07:20 GMT 1
Meni se zdi da to ni le otvoritev v tehniko oz poziv nasprotnika k zacetku ko si pripravljen, ampak je hkrati tudi ucenje napada na izpostavljene dele telesa, ipd. za tistega ki odgovarja na otvoritev. Se pravi, pomembno je res da nardimo otvoritev ko se dovolj sprostimo in smo pripravljeni, ampak ne na trenutno vajo vendar za vse, nato z otvoritvijo smiselno "ponudimo" nasprotniku del, na kateraga zelimo biti napadeni. Vendar pa se nebomo zanasal na to v boju, ker se bo nas nasprotnik ucasih odlocil za napad na kak drug bolj ali manj ispostavljen del.
|
|