|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 13, 2006 11:13:14 GMT 1
si bom dovolila in najprej sem prenesla poste in mejle, ki zadevajo naš šotor. vsi vemo, da druscina ima en sotor. in vsi tudi vemo, da ne izgleda bas srednjevesko. torej. kaj ko bi ga malce 'obdelali'? z obliko verjetno ne moremo preveè eksperimentirati (zal je oblika najbolj problematicna), lahko pa ga okrasimo, pabarvamo, nanj kaj prisijemo, uporabimo kaksen trik, opticno varko..., da bo vsaj izgledal bolj srednjevesko? kako si jaz to predstavljam: - naredimo malce raziskav po netu in knjigah in si ogledamo, kaksne sotore so imeli in kako so jih krasili - naredimo nacrt izboljsave sotora (skice, risbe...) - na Zvenu izvedemo delavnico, kjer bomo sotor dejansko 'obdelali' - na spletno stran pa lahko kaj napisemo o nasih ugotovitvah o sotorih na splosno in o tem, kako smo spremenili nasega - za material bi lahko uporabili blago, ki je bilo v zacetku namenjeno tabardam kaj pravite? lp, celestina nekaj linkov: home.adelphi.edu/~sbloch/sca/tents/midtown.net/dragonwing/diy.htmmidtown.net/dragonwing/col9804.htmmidtown.net/dragonwing/col9901.htmwww.greydragon.org/pavilions/othertents.htmlwww.past-tents.demon.co.uk/med.htmwww.currentmiddleages.org/tents/pavgeneral.htmwww.greydragon.org/pavilions/index.htmlwww.florilegium.org/www.geocities.com/historyoftents/intro.html#topnas sotor: www.zlate-ostroge.org/slike%20za%20galerije/Predjama%202001/2001pj3.jpgwww.zlate-ostroge.org/slike%20za%20galerije/SkofjaLoka%202004/SkofjaLoka2004_078.JPGwww.zlate-ostroge.org/slike%20za%20galerije/SkofjaLoka%202005/2%20najemniski%20tabor.jpg
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 13, 2006 11:15:00 GMT 1
Precej dobro blago za šotor se da dobit (tam sva midva mislila nabavt) v trgovini Induplati in tudi ni preveè drago... Je precej moèno, neprepustno in mogoèe ga je dobit v veè barvah. Za tipe šotorov bom pe Clementu reku da nalima nekaj linkov, ker ima on to zapisano.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 13, 2006 11:16:08 GMT 1
sej iz tistega blaga od tabard ne bi delali šotora. mislila sem na dekoracijo, zastavice ali kaj podobnega. izdelava pravega srednjeveškega šotora je velik in zahteven projekt, ki vkljuèuje kar nekaj eksperimentiranja. da ne reèem èasa in financ. dvomim, da bi ga lahko izvedli do recimo škofje loke. zato sem predlagala obdelavo tega šotora, ki ga že imamo, da ne bo tako oèitno, da ni preveè srednjeveški. saj ga lahko še vedno kasneje, èe/ko bomo imeli veè šotorov, uporabimo za 'shrambo'. mene predvsem zanima, ali obstaja še kakšen 'dokaz' za obliko šotora, kakršen je naš. jaz sem najdla en tak primer, pa bi bila presreèna, èe kdo najde še kakšnega.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 13, 2006 11:19:17 GMT 1
pa še malce spremenjen post s slikicami šotorov, ki bi bili najbolj podobni našemu. tule je prvi. oblika ne štima. ustreza pa po analogiji 'streha daljša od stranic', kar oèitno ni bilo pravilo v srednjem veku. Romance of Alexander (MS. Bodl. 264, fol. 193r) iz 1338-1344. tale je pa še boljša. oblika štima dosti bolj, stranice so pa vsaj približno enako visoke kot streha. Le Coueur Empris kralja Reneja Anžujskega iz 15. stoletja. našla še eno. enaka oblika kot pri prvi slikci. po skici oblegovalne vojske Henrika VIII. 1544 pred Bologno. slikco si poglejte na: www.currentmiddleages.org/tents/bologne.htm
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Feb 13, 2006 11:27:42 GMT 1
pa še od Andreasa na mejl 5. feb.:
''To! To je to! Super ideja Tina. Ker morem rect, da se s takim sotorom v tuijni ne moremo lih prkazat. Pri nas je standard se zlo nizek, kar se teh stvari tice, tko da gre. Sam zakaj pa ne bi mi lih dvignli standard?! Tko da sm za. Edin s tisim okol zvena mi ne disi, ker mislim, da tm ne bo casa, tko, da je bols ce se ekstra dobimo.
Torej, kdo je se za?! To se mi zdi res super ideja! Najbolsa v zadnjih mesecih.
Dejmo nas sotor zrihtat, tko da nas ne bo sram z njim nastopat, ampak bomo ponosni na njega!''
|
|
|
Post by administrator on Feb 15, 2006 16:20:03 GMT 1
Sem našel še malce slikic Zgodnje 16. stoletje Tudi zgod. 16. stol., nemska grafika in italijanski tabor
|
|
|
Post by Leonora Aragonesa on Mar 3, 2006 9:06:11 GMT 1
Ok, èe jaz tole prav razumem se ne bo delalo novega šotora ampak se bo preuredilo starega.Tina je že našla eno upodobitev šotora ki je oblikovno podeben našemu torej to naèeloma nebi smel biti problem(èe se najde še kakšno upodobitev toliko bolje).Èe lahko sklepam iz slik bela barva šotora ni problematièna zato šotora v celoti nebi barvala ampak predlagam, da kot osnovo ohranimo belo barvo, dodatno okrasje pa naj bo v barvah našega grba..morda bi lahko na nek naèin izvezli ali pa našili naš grb na eno izmed stranic šotora.What do you think?
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 4, 2006 17:21:16 GMT 1
tudi jaz se nagibam k temu, da bi šotor ostal bel. bom v kratkem objavila tipe okraševanja šotorov (še nisem èisto skozi).
Clement je predlagal, da bi stranice šotora povišali. to bi precej pripomoglo k srednjeveškemu izgledu. ima kdo kako idejo, kako bi lahko to izvedli?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Mar 5, 2006 0:24:44 GMT 1
v induplatiju kupimo šotorsko platno(2000sit/m) in ga po dolžini prišijemo okoli. potem moramo dobiti samo še daljšo nosilno palico in pa vrvi moramo podaljšati.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 5, 2006 14:36:26 GMT 1
na fotki iz predjame se vidi, da imajo vrvi še nekaj 'fore' (so zavihane nazaj). kaj pa èe bi šotor podaljšali za toliko, kolikor se lahko vrvi raztegnejo in ne bi bilo treba skrbeti glede novih vrvi? idealno bi bilo, èe bi ga povišali za toliko, kolikor je visoka streha. èe bi potem pri postavljanju še stranice napeli nekoliko navzven, bi izgledal skoraj tako kakor šotori Reneja Anžujskega (druga slikca). verjetno bi rabili dve daljši palici, eno še za vhod. morda pa bi lahko za vhodno palico uporabili zdajšnjo osrednjo palico.
obstaja kakšna posebna tehnika šivanja, posebne niti? je treba šiv naredit vodoodporen?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Mar 5, 2006 15:19:10 GMT 1
kolikor vem je tisti del, ki je pri tleh sedaj iz gume/gumerana tkanina. jaz bi bil za to, da se tisti rob odreže, tato pa se prišije ena polna širina blaga, ki je 160cm. to bi bilo dovolj, da bi se dalo normalno stati notri tudi ob straneh. mislim da je navaden šiv dovolj dober, saj streha visi nekoliko èez stranice. za šiv bi uporabil moènejši cviren(ga imam verjetno doma). kar pa se štrikov tièe se mi zdi najmanjši problem jih podaljšati ali pa prišiti popolnoma nove. ko sem v zadnje bil v induplatiju so imeli to platno ravno tako, da bi se približno ujemalo z barvo našega šotora. palice bi pa lahko naredili iz lesa.
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 12, 2006 15:41:06 GMT 1
no, konèno prihajajo naèini okraševanja šotorov! 1. naslikan (?) 'geometrièni' okras na belem platnu. okras je lahko v najrazliènejših variantah. nekaj podobnega si predstavljam tudi na našem šotoru. po možnosti tako, da bo optièno podaljšalo stranice šotora. primer tudi slikce, ki jih je pripopal romuald, ali pa tista od Reneja Anžujskega. 2. enak naslikan(?) 'geometrièni' okras na barvanem platnu. platno je lahko v najraziènejših barvah. 3. temu je bil lahko pod robom strehe dodan okrašen trak v kontrastnih barvah in vèasih s heraldiènim motivom. 4. poleg okrašenega traku pod robom strehe je bilo lahko z enakim ali drugaèe okrašenim trakom okrašeno tudi sleme šotora. to je morda služilo tudi za dodatno ojaèitev slemena. 5. pod robom strehe so bile namesto traku lahko pripete resice. 6. barvno in vzorèasto šotorsko platno. okras je lahko heraldièen. 7. navpièen vzorec trakov v dveh kontrastnih barvah. lahko na celi površini šotora ali le na strehi. je bil šotor dejansko sešit iz dveh vrst blaga ali naknadno pobarvan? 8. na streho in/ali stranice šotora so pripenjali grbe. home.adelphi.edu/sbloch/ma/tents/pictures/martini/fogliano.bigger.html9. na trakovih/bordurah pod robom strehe, na strehah, celo na stenah šotora. 10. tudi strehe so bile lahko pisano okrašene. 11. na vrhu šotora pritrjena krogla, zastavica ali kaka druga zašèita ali okras(vetrnica?). 12. krogle na slemenu. kombinirali pa so seveda tudi razlièno okrasje, kar se lepo vidi iz vseh slikic. moj predlog za avtentiziranje našega šotora je zaenkrat razdeljen v dve fazi. 1. faza, ki je izvedljiva kot delavnica na zvenu: - šotor se pusti bel - na platno se nariše nek geometrièni vzorec, ki bo optièno podaljšal zdajšnje stranice - izdela se in se na vrh šotora pritrdi rdeèo zastavico z ostrogo 2. faza, ki je izvedljiva do, recimo, prvega poletnega tabora ali do škofje loke: - dokupi se platno in se ga prišije na stranice ter se jih podaljša - okras se doriše do tal stranic - izdela se en ali dva grba in se ju pritrdi na šotor zastavico in grba bi se seveda pritrdilo tako, da se ju da tudi odstraniti in shraniti posebej. kaj pravite?
|
|
|
Post by Clement Gojski on Mar 12, 2006 16:06:47 GMT 1
kako nujno se ti zdi risanje vzorcev na šotor? jaz se bolj nagibam k temu, da so bili ti vzorci izvezeni. kar se grba in zastavice tièe se popolnoma strinjam, le grb(a) bi fiksno prišil. zakaj nebi recimo prišili zlatih res na stièišèe spodnjega in zgornjega dela?
|
|
|
Post by Blasius Wolfenbach on Mar 12, 2006 16:11:17 GMT 1
Ideja je dobra, ampak je en del ki bi ga spremenil, moèno dvomim da so bili okrasi narisani gor. S slik je težko razbrati, ampak zdi se mi, da so to na šotore našiti trakovi (Slika 2 in 3).
|
|
|
Post by Tinka z Gradišèa on Mar 12, 2006 20:04:50 GMT 1
nisem niti sama preprièana, ali so bili narisani ali izvezeni. veèja verjetnost je, da so bili izvezeni. samo èe hoèemo izvezene, potem to ni delavnica za zven, ker je veliko preveè dela (da ne omenim, èe sploh ima kdo kaj izkušenj z vezenjem). potem bi se lahko omejili na zastavico in grba. jaz grba ne bi fiksno prišila gor, ker ga potem ni mogoèe prestavljati. se mi zdi smiselno, da se ga vidi, èe je šotor postavljen. kako in kje je postavljen, pa ne moremo vedno izbirati.
|
|